Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Viceprim-ministra Ucrainei: Nici un civil…

Viceprim-ministra Ucrainei: Nici un civil nu a reușit să părăsească astăzi orașul ucrainean Mariupol

Foto: BBC

Nici un civil nu a reușit să părăsească astăzi orașul ucrainean Mariupol, a declarat viceprim-ministrul Ucrainei Iryna Vereșciuk, scrie The Guardian.

Vereșciuk a spus că evacuările de la Mariupol nu pot continua, deoarece forțele ruse nu au respectat încetarea temporară a focului. În regiunea Sumy, din nord-estul Ucrainei, peste 12 000 de civili au fost evacuați, a anunțat serviciul de stat de urgență într-un comunicat.

Anterior, Guvernatorul regional Oleh Synegubov a declarat că Rusia a blocat evacuarea civililor ucraineni de pe teritoriile care sunt sub controlul forțelor ruse în estul orașului ucrainean Izium.

În context, Guvernul Ucrainei declară că aproximativ 2 000 de oameni au părăsit orașul Izium din regiunea Harkov, scrie CNN.

Joi, 10 martie, este a 15-a zi de război în Ucraina. De la începutul „operațiunii militare speciale” anunțată de Rusia, pe teritoriul Ucrainei au fost bombardate mai multe orașe, iar mii de cetățeni au fost evacuați în alte regiuni ale țării. Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a avut o întrevedere cu omologul său rus, Serghei Lavrov, în Turcia.

Duminică, 27 februarie, Vladimir Putin a anunțat că își pune forțele nucleare în stare de alertă, iar într-o decizie fără precedent, Uniunea Europeană a decis să trimită arme Ucrainei. Pe de altă parte, Rusia a recunoscut, pentru prima dată de la debutul invaziei, că a înregistrat pierderi în Ucraina.