Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Premierul britanic afirmă că Rusia…

Premierul britanic afirmă că Rusia ar putea folosi arme chimice în Ucraina: „Lucrurile pe care le auziţi despre armele chimice sunt direct scoase din regulile lor de joc”

Premierul britanic, Boris Johnson, a afirmat că Rusia ar putea folosi arme chimice în Ucraina, precizând că acest lucru face parte „direct din regulile lor de joc”, relatează CNN.

 „Lucrurile pe care le auziţi despre armele chimice sunt direct scoase din regulile lor de joc”, a spus Johnson într-un interviu pentru postul britanic Sky News.

„Încep să spună că există arme chimice care au fost depozitate de adversarii lor sau de americani. Astfel, atunci când ei înşişi desfăşoară arme chimice – după cum mă tem că pot proceda – au un fel de maskirovka (diversiune militară rusă) a unei poveşti fabricate gata de utilizat”, a adăugat el.

„Remarc doar că deja fac acest lucru. Mi-e teamă că este un guvern cinic, barbar”, a continuat Johnson.

Ministrul britanic de Externe, Liz Truss, a declarat joi dimineaţă pentru CNN că Marea Britanie este ”foarte îngrijorată” de potenţialul Rusiei de a folosi arme chimice în Ucraina.

„Am văzut că Rusia a folosit aceste arme în trecut pe fronturile de luptă”, a subliniat ea.

Joi, 10 martie, este a 15-a zi de război în Ucraina. De la începutul „operațiunii militare speciale” anunțată de Rusia, pe teritoriul Ucrainei au fost bombardate mai multe orașe, iar mii de cetățeni au fost evacuați în alte regiuni ale țării. Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a avut o întrevedere cu omologul său rus, Serghei Lavrov, în Turcia.

Duminică, 27 februarie, Vladimir Putin a anunțat că își pune forțele nucleare în stare de alertă, iar într-o decizie fără precedent, Uniunea Europeană a decis să trimită arme Ucrainei. Pe de altă parte, Rusia a recunoscut, pentru prima dată de la debutul invaziei, că a înregistrat pierderi în Ucraina.