Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Ministra de Interne a Regatului…

Ministra de Interne a Regatului Unit: „Ucrainenii titulari ai unui paşaport nu vor mai trebui să se deplaseze într-un centru de solicitare de vize înainte de venirea în Regatul Unit”

Guvernul britanic a anunţat despre simplificarea procedurii de intrare în Regatul Unit pentru ucrainenii care fug din cauza războiului din ţara lor. Deciziile vor intra în vigoare începând cu săptămâna viitoare și intervin în urma numeroaselor critici aduse privind complexitatea demersurilor necesare soluționării crizei refugiaților, scrie AFP, citată de agerpres.ro.

„Pot anunţa că, de marți, ucrainenii titulari ai unui paşaport nu vor mai trebui să se deplaseze într-un centru de solicitare de vize pentru a-şi da datele biometrice înainte de venirea în Regatul Unit”, a declarat joi ministrul de Interne Priti Patel în Camera Comunelor.

Ea a precizat că aceştia vor putea obţine online permisiunea de a veni în ţară şi îşi vor furniza datele biometrice odată ajunşi în Marea Britanie.

„Asta înseamnă că centrele de solicitare de vize din Europa îşi vor putea concentra eforturile pe ajutorarea ucrainenilor fără paşapoarte”, a adăugat ea.

Este o schimbare de direcţie pentru guvernul britanic, care se afla sub presiunea opoziţiei, deputaţilor conservatori, precum şi a guvernelor ucrainean şi francez pentru a simplifica sistemul de reunire familială care le permite refugiaţilor ucraineni să li se alăture celor apropiaţi în Regatul Unit.

Într-o scrisoare adresată sâmbătă omologului său britanic, ministrul francez de interne Gérald Darmanin a criticat „răspunsul total inadaptat” şi „lipsa de umanitate” a Regatului Unit faţă de refugiaţii ucraineni respinşi în portul Calais pentru că nu aveau vize.

„Trebuie să văd detaliile, dar asta pare să constituie o schimbare importantă spre o poziţie de sanctuar mai întâi şi apoi întocmirea de documente legale”, şi-a exprimat satisfacţia pe Twitter premierul scoţian Nicola Sturgeon, care a caracterizat drept „profund ruşinoasă” poziţia Regatului Unit până în prezent.

Deputata laburistă Yvette Cooper a considerat „binevenită” această nouă abordare, dar a considerat-o tardivă.

„De ce trebuie să aşteptăm până marţi pentru ca acest nou sistem să intre în vigoare, ce se va întâmpla cu toată lumea între timp?”, a întrebat ea, sugerând desfăşurarea de soldaţi pentru înfiinţarea de centre de urgenţă şi accelerarea trecerii refugiaţilor ucraineni în Regatul Unit.

Guvernul britanic a anunţat în această săptămână instalarea în nordul Franţei a unui centru de solicitare de vize pentru refugiaţii ucraineni.