Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Zelensky declară Ucraina va crea…

Zelensky declară Ucraina va crea un program care să ajute la reconstruirea fiecărui oraș afectat de invazia rusă: „După război, după victoria noastră, vom reconstrui tot ce a fost distrus”

Președintele ucrainean Volodimir Zelensky a declarat că a solicitat guvernului să creeze un program special de stat dedicat reconstrucției fiecărui oraș ucrainean afectat de invazia rusă, scrie CNN.

„După război, după victoria noastră, vom reconstrui tot ce a fost distrus. Foarte rapid și cu o calitate foarte înaltă”, a spus Zelensky.

„Va fi creat un program de stat special pentru reconstrucție pentru fiecare oraș afectat. Am ordonat deja guvernului să înceapă elaborarea.”

Zelensky a dat asigurări că programul va fi de calitate.

„Cei mai buni arhitecți, cele mai bune companii, cele mai bune proiecte. Pentru fiecare oraș! Vreau să spun asta pe exemplul lui Harkov. Harkovul nostru, care se confruntă acum cu cea mai mare suferință de la al Doilea Război Mondial… Piața Libertății va fi de așa natură încât toți, noi toți, toți europenii să fim acolo!”, a spus el.

„Drumul Poltava, Autostrada Belgorod, Strada Myronosytska, Spitalul Regional de Copii, Centrul Oncologic Harkov, Universitatea Karazin, Palatul Muncii, Biblioteca Korolenko… Vom reconstrui totul! Vă promit personal”, a adăugat Zelensky.

Joi, 10 martie, este a 15-a zi de război în Ucraina. De la începutul „operațiunii militare speciale” anunțată de Rusia, pe teritoriul Ucrainei au fost bombardate mai multe orașe, iar mii de cetățeni au fost evacuați în alte regiuni ale țării. Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a avut o întrevedere cu omologul său rus, Serghei Lavrov, în Turcia.

Duminică, 27 februarie, Vladimir Putin a anunțat că își pune forțele nucleare în stare de alertă, iar într-o decizie fără precedent, Uniunea Europeană a decis să trimită arme Ucrainei. Pe de altă parte, Rusia a recunoscut, pentru prima dată de la debutul invaziei, că a înregistrat pierderi în Ucraina.