Principală  —  IMPORTANTE   —   Turcia găzduiește prima întâlnire Lavrov-Kuleba

Turcia găzduiește prima întâlnire Lavrov-Kuleba

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, şi omologul său ucrainean, Dmitro Kuleba, au sosit deja în Turcia, pentru o primă întâlnire la acest nivel de la invadarea Ucrainei de către Rusia în 24 februarie, relatează France Presse, citat de agerpres.ro.

Întâlnirea este preconizată pentru ziua de joi, 10 martie. Este pentru prima oară când Rusia trimite un ministru pentru discuţii cu privire la această criză.

Dmitro Kuleba a sosit în Antalya (sud) „pentru discuţii asupra încetării ostilităţilor şi încheierii războiului dus împotriva Ucrainei de către Rusia”, a indicat într-un mesaj pe Twitter un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe ucrainean.

Un responsabil turc a confirmat pentru AFP sosirea lui Serghei Lavrov în Turcia.

Discuţiile între Kiev şi Moscova s-au soldat până în prezent cu mai multe încetări ale focului pe plan local şi cu deschiderea unor coridoare umanitare pentru evacuarea locuitorilor ucraineni din anumite zone, dar Rusia este acuzată de încălcarea acestor acorduri.

Kuleba menţionează într-un video pe Facebook că aşteptările sale de la această întrevedere sunt „limitate”, întrucât Rusia menţine o campanie de bombardamente brutale şi asediază marile oraşe ucrainene.

El a declarat că succesul acestor negocieri depinde „de instrucţiunile şi directivele care i-au fost date lui Lavrov” de către Kremlin.

Mulțumim că citești ZdG!
Ajută-ne să continuăm să furnizăm informații esențiale — donează pentru jurnalismul nostru.

Donează

„Nu-mi pun mari speranţe în ele, dar vom încerca să profităm la maximum” de discuţii cu o pregătire eficientă, a declarat el.

Aceste discuţii ilustrează eforturile preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan de a juca un rol de mediator încă de la începutul crizei.

„Lucrăm pentru a împiedica această criză să se transforme în tragedie”, a declarat Erdogan în ajunul întrevederii celor doi miniștri de Externe.

„Sper că întâlnirea între miniştri va deschide calea unei încetări a focului permanente”, a menţionat el.

Miniştrilor rus şi ucrainean li se va alătura, joi dimineaţă, şeful diplomaţiei turce Mevlut Cavusoglu, Turcia – membră a NATO – dorind să menţină relaţii solide cu ambele părţi în pofida conflictului.

Aceasta este prima vizită a lui Lavrov în străinătate după ce Occidentul a instituit sancţiuni dure împotriva Rusiei, care l-au vizat şi pe el în mod direct