Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Rusia susține că Belarusul a…

Rusia susține că Belarusul a repornit curentul la centrala nucleară de la Cernobîl

Ministerul rus al Energiei a anunţat, joi, că a fost restabilită alimentarea cu electricitate a centralei de la Cernobîl, specialiștii din Belarus conectând-o cu reţeaua electrică din țară, relatează Reuters.

Furnizarea energiei către centrală a fost întreruptă din cauza războiului dintre trupele ruse şi cele ucrainene. Ucraina şi Rusia s-au acuzat reciproc că au lovit reţeaua electrică ce alimentează centrala, iar ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a susţinut că dacă pana de curent va dura mai mult de 48 de ore s-ar putea produce scurgeri radioactive.

Agenţia Internaţională pentru Energia Atomică (AIEA) a apreciat, însă, că acest pericol nu este iminent, precizând că „sarcina calorică a bazinului de combustibil epuizat şi volumul de apă de răcire sunt suficiente pentru eliminarea eficientă a căldurii fără necesitatea alimentării cu curent”.

„Întreruperea curentului electric nu are un impact critic asupra siguranței. Nivelul de căldură a combustibilului uzat din depozite și volumul de apă de răcire de la centrala nucleară de la Cernobîl sunt suficiente pentru eliminarea eficientă a căldurii, fără a fi nevoie de aport de electricitate”, a transmis, miercuri, AIEA.

Rusia, care a preluat controlul zonei Cernobîl imediat ce a lansat pe 24 februarie invazia asupra Ucrainei, anunţase miercuri seară că încearcă să conecteze sistemul electric al centralei la reţeaua de electricitate din Belarus, centrala de la Cernobîl fiind situată aproape de frontiera ucraineano-belarusă, mai scrie Reuters.

Joi, 10 martie, este a 15-a zi de război în Ucraina. De la începutul „operațiunii militare speciale” anunțată de Rusia, pe teritoriul Ucrainei au fost bombardate mai multe orașe, iar mii de cetățeni au fost evacuați în alte regiuni ale țării. Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a avut o întrevedere cu omologul său rus, Serghei Lavrov, în Turcia.

Duminică, 27 februarie, Vladimir Putin a anunțat că își pune forțele nucleare în stare de alertă, iar într-o decizie fără precedent, Uniunea Europeană a decis să trimită arme Ucrainei. Pe de altă parte, Rusia a recunoscut, pentru prima dată de la debutul invaziei, că a înregistrat pierderi în Ucraina.