Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Președintele SUA a acuzat invazia…

Președintele SUA a acuzat invazia rusă în Ucraina pentru creşterile de preţuri: „Costurile pe care noi le impunem lui Putin sunt mult mai devastatoare decât costurile pe care noi le suportăm”

Joe Biden a reacţionat după anunţul creşterii ratei inflaţiei în SUA în luna februarie la 7,9%, cel mai ridicat nivel în ultimii 40 de ani. Președintele SUA a acuzat invazia rusă în Ucraina pentru creşterile de preţuri, dar a apreciat în acelaşi timp că preţul pe care Rusia îl plăteşte prin sancţiunile împotriva ei este cost „mult mai devastator” decât cel pe care îl suportă cetăţenii americani pe plan intern, relatează CNN.

„Raportul de astăzi privind inflaţia este un rapel că bugetele americanilor sunt sub presiunea creşterilor de preţuri şi familiile încep să simtă impactul creşterilor de preţuri provocate de (preşedintele rus Vladimir) Putin. O mare contribuţie la inflaţia de luna aceasta revine creşterilor de preţuri la gaze şi energie ca reacţie la acţiunile agresive ale lui Putin”, a explicat Biden într-o declaraţie transmisă de sursa citată.

„Aşa cum am spus de la început, vor fi costuri interne după ce impunem sancţiuni puternice ca răspuns la războiul neprovocat declanşat de Putin, dar americanii ştiu asta: costurile pe care noi le impunem lui Putin şi acoliţilor săi sunt mult mai devastatoare decât costurile pe care noi le suportăm”, a motivat în continuare liderul de la Casa Albă.

Biden a vorbit şi despre eforturi menite să scadă preţurile, precum eliberarea unor cantităţi din rezervele strategice de petrol ale SUA.

Preţurile de consum în SUA au continuat avansul în februarie, ajungând la cea mai ridicată creştere anuală din ultimii 40 de ani, iar analiştii se aşteaptă ca tendinţa să continue în următoarele luni, după ce invadarea Ucrainei de către Rusia a majorat preţurile petrolului şi ale altor materii prime, transmite Reuters.