Principală  —  IMPORTANTE   —   Omorul de la Costești: A…

Omorul de la Costești: A fost stabilită data când Curtea de Apel va examina recursul împotriva sentinței de condamanare. Detalii despre judecătoarea care se va ocupa de caz

Magistrații de la Curtea de Apel Chișinău vor examina pe 13 octombrie 2020, în ședință, recursul depus împotriva sentinței de condamnare primită de cei doi tineri învinuiți de omorul lui Dumitru Jomir, tânărul ucis în bătaie la Costești.

Solicitat de ZdG, avocatul familiei lui Dumitru Jomir, tânărul omorât în bătaie la Costești, ne-a comunicat că apărarea solicită pedeapsa maximă cu închisoare pentru Simion Midoni, dar și pedeapsă cu închisoare pentru adolescentul de 17 ani, care s-a ales doar cu o amendă.

„Este prima ședința de la Curtea de Apel, iar probabilitatea ca să fie amânată este mică. Procurorul este pe loc, noi suntem, Simion Midoni e în penitenciar și minorul ar trebui să vină. Noi, în continuare, solicităm, pedeapsa maxima pentru Simion Midoni și închisoare reală pentru minor”, ne-a comunicat avocatul Vadim Vieru.

Astfel, ședința de judecată de la Curtea de Apel este programtă pentru marți, 13 octombrie.

Cine este judecătoarea care va examina cazul la Curtea de Apel

Judecătoarea de la Curtea de Apel desemnată pentru examinarea recursului împotriva deciziei Judecătoriei Hîncești este Elena Cojocari.

Elena Cjocari

Prin Decretul președintelui R. Moldova Nr. 1370-VIII din 11 decembrie 2019, Elena Cojocari a fost numită în funcția de judecător la Curtea de Apel Chișinău. Anterior, a activat de Judecătoria Chișinău.

Elena Cojocari a făcut parte din complet de judecători de la Judecătoria Chişinău, cu sediul la Buiucani, care la solicitarea procurorului Procuraturii Anticorupţie (PA) de atunci, Andrei Băeşu, l-au condamnat pe omul de afaceri, Veacesalv Platon, la 18 ani de închisoare.

Tot judecătoarea Elena Cojocari a examinat în 2017 dosarul fostului deputat, Chiril Lucinschi.

La 24 aprilie 2015, magistrata Elena Cojocari alături de judecătorii Liuba Pruteanu, Silvia Gîrbu de la Judecătoria Buiucani din capitală au ajuns la concluzia că Baghirov ar fi fost cel care a organizat protestele din aprilie 2009.

Potrivit declarației de avere și interese personale, Cojocari a ridicat un salariu de 11737.74 de lei de la Curtea de Apel și 228 980.04 de lei – salariul de la Judecătoria Chișinău.

Elena Cojocari este proprietara unui apartament dobândit în 2017, prețul contractului de investiție fiind de 408 899 de lei. Aceasta a mai indicat că are o cotă-parte dintr-un teren cu o suprafață de circa 0,6 hectare, prețul căreia nu este indicat.

Tot în declarația de avere și interese pentru anul 2019, magistrata a indicat și un autoturism Hyandai Sante Fe, fabricat în 2019, însă în document nu este indicată valarea automobilului.

Declarația de avere și interese:

Magistrații de la Judecătoria Hâncești, cu sediul la Ialoveni, au pronunțat sâmbătă, 27 iunie, sentința în cazul lui Dumitru Jomir, tânărul de 21 de ani, omorât în bătaie la Costești. Astfel, Simion Midoni, tânărul învinuit de omorul lui Dumitru Jomir, a fost condamnat la 13 ani de închisoare cu executare într-un penitenciar de tip închisiar cel de-al doilea învinuit, minorul de 17 ani, s-a ales cu o amendă.

Astfel, Judecătoria a aplicat o pedeapsă mai mare (13 ani de închisoare) decât pedeapsa solicitată de către acuzatorul de stat, care a solicitat, prin cumul, o pedeapsă de 12 ani de închisoare pentru Simion Midoni.

În cazul celui de-al doilea inculpat, minorul de 17 ani, Instanța a dispus o amendă în mărime de 800 de unități convenționale (40 de mii de lei).

Totodată, magistrata Corina Albu, a admis parțial acțiunea civilă înaintaată de către succesorul părții vătămate împotriva celor doi inculpați în legătură cu încasarea prejudiciului moral și material cauzat prin infracțiune.

Simion Midoni va trebui să achite 37355 de lei cu titlu de prejudiciu material și 300 000 de mii de lei – cu titlu de prejudiciu moral. Inculpatul minor va trebui să plătească prejudicii în sumă de 70 de mii de lei.

După pronunțarea sentinței, Vadim Vieru, avocatul familiei lui Dumitru Jomir, tânărul omorât în bătaie la Costești, ne-a comunicat că va solicita pedeapsă maximă prevăzută de lege pentru Simion Midonipentru care judecătorii au dispus 13 ani de pușcărie, iar pentru minorul de 17 ani care s-a ales doar cu amendă va solicita închisoare cu executare.

Dumitru Jomir, un tânăr de 21 de ani din satul Costești, raionul Ialoveni, a fost bătut în noaptea cu cruzime de Revelion de câțiva consăteni. Ulterior, la 5 ianuarie curent, Dumitru a decedat la spital.