Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   30 de zile de arest…

30 de zile de arest pentru minorul implicat în crima de la Costești. Ce pedeapsă riscă cei doi suspecți

Minorul în vârstă de 16 ani, bănuit că a fost implicat în moartea tânărului de la Costești, a fost plasat în arest preventiv. Totodată, Procuratura informează că a recalificat învinuirea care i se aduce celui de-al doilea suspect, în vârstă de 21 de ani.

Minorului de 16 ani a avut calitatea de bănuit, până la înaintea învinuirii lui de către procurorii. În acest sens, procurorii au efectuat în ziua de vineri acțiuni de urmărire penală, i-au înaintat învinuirea, iar la prezentarea minorului în fața judecătorului de instrucție – la solicitarea procurorilor – a fost dispusă aplicarea arestului preventiv pentru un termen de 30 de zile.

Procurorii îl învinuiesc pe minor de vătămare intenționată gravă a sănătății, care a dus la decesul victimei – faptă pentru care legea prevede pedeapsa cu închisoarea pentru un termen de la 12 la 15 ani; precum și de huliganism comis de două persoane, care se pedepsește cu amendă între 37.500 lei și 67.500 lei sau închisoare de până la 5 ani.

Tânărul de 21 de ani, la rândul său, este învinuit de procurori de vătămare intenționată gravă a sănătății, care a provocat decesul victimei, precum și de huliganism agravat. Pentru prima infracțiune, dacă-i va fi dovedită vinovăția în fața judecătorilor, acesta riscă pedeapsa cu închisoarea pentru un termen între 12 și 15 ani, iar pentru a doua – între 3 și 7 ani.

Până la decesul victimei, învinuirea înaintată de procurori prevedea o pedeapsă cu închisoarea de la 10 la 12 ani în cazul primei infracțiuni și în cazul infracțiunii de huliganism comis de o persoană care a mai săvârșit așa fapte – pedeapsa sub formă de amendă între 37.500 lei și 67.500 lei sau închisoare de până la 5 ani.

Astfel, recalificarea învinuirii constituie o acțiune obiectivă, confirmată de probe administrate.

Potrivit Procuraturii, la această etapă, din fișa medicală a victimei este cunoscut faptul că decesul a survenit în urma contuziei cerebrale grave. Suplimentar, a fost numită o expertiză medico-legală.

Dumitru Jomir, tânărul de 21 de ani, bătut cu cruzime în noaptea de anul nou de câțiva consăteni și care a decedat la spital duminică, 5 ianuarie, va fi înmormântat sâmbătă, la ora 10:00, în satul Costești, raionul Ialoveni. Rudele băiatului consideră că acest caz nu este investigat suficient, așa că anunță că vor organiza un protest la Ialoveni luni, 13 ianuarie, la ora 14:00, pentru a cere de la toate instituțiile responsabile să cerceteze acest caz pentru a face dreptate.