Principală  —  IMPORTANTE   —   Din nou din arest în…

Din nou din arest în izolator în arest la domiciliu. Magistrații au schimbat măsura preventivă și au dispus 30 de zile de arest la domiciliu pentru șeful adjunct al ANP, Serghei Demcenco

Magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, au dispus 30 de zile de arest la domiciliu pentru șeful adjunct al Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP), Serghei Demcenco, care până acum s-a aflat în arest în izolator.

Solicitat de ZdG, purtătorul de cuvânt al PCCOCS ne-a comunicat că la data de 7 mai curent, Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana a schimbat măsura aplicată în cazul lui Serghei Demcenco din arest preventiv în arest la domiciliu, cu prelungirea arestului preventiv cu încă 30 de zile.

Încheierea judecătorilor a fost contestată la Curtea de Apel Chișinău de către procurorii Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS).

Procurorii PCCOCS au solicitat prelungirea arestului preventiv, însă magistrații au schimbat măsura preventivă în arest la domiciliu – încheiere care a fost contestată cu recurs de către procurori”, a declarat Emil Gaitur, purtătorul de cuvânt al PCCOCS.

Între timp, Serghei Demcenco, cel mai longeviv dintre actualii conducători ai Administrației Naționale a Penitenciarelor, despre care ZdG a scris în august 2020 că locuiește de mai mulți ani într-o casă dintr-o zonă selectă a Chișinăului, care nu se regăsește în declarațiile sale de avere, nu a depus la Autoritatea Națională de Integritate declarația de avere și interese personale pentru anul 2020.


La data de 23 aprilie, în cazul lui Serghei Demcenco, Curtea de Apel (CA) Chișinău a dispus admiterea recursului procurorilor, înlocuindu-i acestuia arestul la domiciliu, stabilit anterior de magistrații de la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, cu arest preventiv, pentru perioada de până la 11 mai 2021. Procurorii continuă investigațiile în privința numitului pentru abuz de serviciu în interesul unei organizații criminale.  

Reprezentanții procuraturii au anunțat la 23 aprilie că au finalizat urmărirea penală pe un alt dosar în care adjunctul ANP este învinuit de „păstrarea ilegală a munițiilor” și „păstrarea neglijentă a armelor de foc şi a munițiilor”.

Citiți și:

Pe 15 februarie curent, Serghei Demcenco a fost reținut preventiv pentru 72 de ore, fiind învinuit de abuz de serviciu în interesul unui grup criminal specializat în sustragerea banilor de pe carduri bancare. Ulterior, magistrații au emis mandat de arestare pentru 30 de zile pe numele șefului adjunct al ANP.

ZdG a scris anterior o serie de articole despre problemele cu legea și de integritate ale lui Serghei Demcenco.

În iunie 2020 ZdG a scris că Serghei Demcenco, cel mai longeviv dintre actualii conducători ai Administrației Naționale a Penitenciarelor, locuiește de mai mulți ani într-o casă dintr-o zonă selectă a Chișinăului, care nu se regăsește în declarațiile sale de avere. Directorul adjunct al Administrației Naționale a Penitenciarelor declară însă, începând cu anul 2014, „donații de la rude” în valoare de 60 de mii de euro.

Serghei Demcenco a fost declarat vinovat de admiterea unui conflict de interese, însă a fost achitat pentru că a intervenit termenul de prescripție. Într-o altă cauză în care figurează numele său, fiind acuzat de maltratarea unei persoane, Demcenco, de asemenea, nu a fost tras la răspundere de instanțele naționale, deși pe acest caz R. Moldova a fost condamnată la CtEDO, fiind obligată să plătească daune de aproape 30 de mii de euro. 

Demcenco mai figurează și într-o cauză penală deschisă în noiembrie 2019, fiind bănuit de intimidare și presiuni psihologice asupra unui subaltern.

În august 2020 ZdG a scris că Demcenco este și coproprietarul unei alte case, amplasată tot în municipiul Chișinău. Acest imobil, la fel nu se regăsește în declarațiile de avere și interese personale.

Totodată, deși a fost găsit vinovat de admiterea conflictului de interese de către instanțele de judecată, ANI a încetat controlul pe care îl inițiase în privința acestuia.

Între timp, ZdG a intrat în posesia unor înregistrări audio din care rezultă că Demcenco l-a telefonat repetat pe unul dintre subalternii săi pentru a-i ordona să-i angajeze nepotul într-o funcție la un penitenciar. Demcenco a refuzat și de această dată să răspundă la întrebările ZdG.

VIDEO/ Portretul unui șef de la ANP: Trăiește în casa mamei pensionare, primește donații de zeci de mii de euro de la rude și figurează într-un dosar pierdut de R. Moldova la CtEDO

VIDEO/ Portretul unui șef de la ANP (II): încă o casă nedeclarată și indicații licențioase date unui subaltern