Principală  —  IMPORTANTE   —   Directorul adjunct al ANP Serghei…

Directorul adjunct al ANP Serghei Demcenco a fost reținut. ZdG a scris anterior despre problemele sale de integritate

Serghei Demcenco, directorul adjunct al Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP), a fost reținut. Informația a fost publicată inițial de site-ul deschide.md, iar ulterior ne-a fost confirmată și de mai multe surse ale ZdG din cadrul ANP și din alte organe de forță.

ZdG a scris anterior o serie de articole despre problemele cu legea și de integritate ale lui Serghei Demcenco.

În iunie 2020 ZdG a scris că Serghei Demcenco, cel mai longeviv dintre actualii conducători ai Administrației Naționale a Penitenciarelor, locuiește de mai mulți ani într-o casă dintr-o zonă selectă a Chișinăului, care nu se regăsește în declarațiile sale de avere. Directorul adjunct al Administrației Naționale a Penitenciarelor declară însă, începând cu anul 2014, „donații de la rude” în valoare de 60 de mii de euro.

Serghei Demcenco a fost declarat vinovat de admiterea unui conflict de interese, însă a fost achitat pentru că a intervenit termenul de prescripție. Într-o altă cauză în care figurează numele său, fiind acuzat de maltratarea unei persoane, Demcenco, de asemenea, nu a fost tras la răspundere de instanțele naționale, deși pe acest caz R. Moldova a fost condamnată la CtEDO, fiind obligată să plătească daune de aproape 30 de mii de euro. 

Demcenco mai figurează și într-o cauză penală deschisă în noiembrie 2019, fiind bănuit de intimidare și presiuni psihologice asupra unui subaltern.

În august 2020 ZdG a scris că Demcenco este și coproprietarul unei alte case, amplasată tot în municipiul Chișinău. Acest imobil, la fel nu se regăsește în declarațiile de avere și interese personale.

Totodată, deși a fost găsit vinovat de admiterea conflictului de interese de către instanțele de judecată, ANI a încetat controlul pe care îl inițiase în privința acestuia.

Între timp, ZdG a intrat în posesia unor înregistrări audio din care rezultă că Demcenco l-a telefonat repetat pe unul dintre subalternii săi pentru a-i ordona să-i angajeze nepotul într-o funcție la un penitenciar. Demcenco a refuzat și de această dată să răspundă la întrebările ZdG.

Citiți și:

VIDEO/ Portretul unui șef de la ANP: Trăiește în casa mamei pensionare, primește donații de zeci de mii de euro de la rude și figurează într-un dosar pierdut de R. Moldova la CtEDO

VIDEO/ Portretul unui șef de la ANP (II): încă o casă nedeclarată și indicații licențioase date unui subaltern