Principală  —  IMPORTANTE   —   Declarațiile avocatului lui Demcenco, înainte…

Declarațiile avocatului lui Demcenco, înainte de pronunțarea mandatului de arestare pentru 15 zile

Foto: ZdG

După ce directorul adjunct al Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP) Serghei Demcenco a fost reținut vineri, 12 februarie, pentru că ar fi comis mai multe episoade de corupție, avocatul acestuia a venit astăzi cu mai multe declarații pentru presă.

Avocatul lui Demcenco, Ruslan Dodica, susține că directorul adjunct al ANP este învinuit pentru depășirea atribuțiilor de serviciu și că persoanele care au fost demise cândva din cadrul ANP pentru anumite nereguli, sunt astăzi martorii în dosarul clientului său.

„Clientului meu i se incriminează un abuz de serviciu săvârșit în interesul unei organizații criminale care există în R. Moldova, dar fără a fi concretizată. (…) Eu consider că Procuratura nu a coordonat situația, pentru că această instituție duce urmărirea penală pe persoanele în privința cărora domnul Sergiu a participat la procedura de disciplinare. Adică se semnalau din timp că acolo în Brănești se întâmplă lucruri rele, obraznice, competente de organul de urmărire. Fapt ce s-a confirmat.”, a spus Dodica.

Totodată, Dodica susține că nu cunoaște ce alte dovezi s-ar afla la baza reținerii lui Demcenco, însă temeiul prin care acesta a fost arestat constituie declarațiile martorilor.

„Clientul meu se declară nevinovat (…) Dumnealui nu dispune de competența de angaja persoane la serviciu sau de a le demisiona, de a le presa. De a le pune să întreprindă careva acțiuni în vederea tolerării unor activități infracționale. Este directorul ANP care ia asemenea decizii. Demcenco este subaltern. El execută competențele în baza indicațiilor conducerii”, a mai spus avocatul.

De asemenea, acesta mai spune că este o coincidență faptul că, în această perioadă, a fost reținut nu doar Demcenco, dar și directorul Penitenciarului nr. 18 Brănești, Viorel Perciun, despre care Ziarul de Gardă a scris joi că a fost reținut pentru 72 de ore, și că este suspectat, împreună cu mai mulți deținuți, de comiterea unui șir de escrocherii prin însușirea mijloacelor financiare de pe cardurile bancare ale cetățenilor.

„Este o coincidență, după mine. Probabil că cineva a confundat faptul că, dacă a fost reținut directorul Penitenciarului numărul 18, este o continuitate a acelor acțiuni. Nu are nicio legătură. Urmărirea penală pe cauza abuzului a fost pornită în anul 2020, însă acum s-a decis reținerea. Eu nu știu de ce organele de drept au avut această tactică de a-l reține acum. Poate pentru a da posibilitate publicului să-și imagineze niște eventuale legături cu acest dosar penal, dar vreau să declar că Demcenco întotdeauna a activat conform programului propus de toți miniștrii care au fost”, a conchis avocatul.

Magistrații de la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, au emis miercuri, 17 februarie, mandat de arestare pentru 15 zile pentru directorul adjunct al ANP, Serghei Demcenco.

La 15 februarie, Serghei Demcenco, directorul adjunct al Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP), a fost reținut. Informația a fost publicată inițial de site-ul deschide.md, iar ulterior ne-a fost confirmată și de mai multe surse ale ZdG din cadrul ANP și din alte organe de forță.

Sursele ZdG spun că Demcenco ar fi fost reținut pentru mai multe episoade de corupție, inclusiv pentru implicare în schema de escrocherii prin însușirea mijloacelor financiare de pe cardurile bancare ale cetățenilor. Pentru implicare în această schemă săptămâna trecută a fost reținut și Viorel Perciun, directorul Penitenciarului Nr. 18-Brănești, fost director adjunct interimar al ANP în perioada în care Demcenco exercita interimatul funcției de director al ANP.

Ulterior, reprezentanții Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP) au emis la mai bine de opt ore de la anunțul despre reținerea directorului adjunct al ANP Serghei Demcenco, o notă informativă prin care menționează că instituația „nu tolerează eventualele implicări ale angajaților în activități neregulamentare, motiv pentru care își reiterează disponibilitatea acordării suportului necesar pentru elucidarea tuturor circumstanțelor”.

ZdG a scris anterior o serie de articole despre problemele cu legea și de integritate ale lui Serghei Demcenco.

În iunie 2020 ZdG a scris că Serghei Demcenco, cel mai longeviv dintre actualii conducători ai Administrației Naționale a Penitenciarelor, locuiește de mai mulți ani într-o casă dintr-o zonă selectă a Chișinăului, care nu se regăsește în declarațiile sale de avere. Directorul adjunct al Administrației Naționale a Penitenciarelor declară însă, începând cu anul 2014, „donații de la rude” în valoare de 60 de mii de euro.