Principală  —  IMPORTANTE   —   Curtea de Apel a stabilit…

Curtea de Apel a stabilit 30 de zile de arestare pentru directorul adjunct al ANP, Serghei Demcenco

Foto: ZdG

Curtea de Apel Chișinău a admis recursul procurorilor PCCOCS și a modificat arestul preventiv pentru 15 zile în privința adjunctului de la Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) Serghei Demcenco în arest preventiv pe un termen de 30 de zile.

Directorul adjunct al ANP, care este învinuit de abuz de serviciu în interesul unui grup criminal, va sta în arest preventiv până la 17 martie.

În legătură cu dosarul în care figurează Demcenco miercuri au avut loc percheziții ample în Penitenciarul nr. 15 – Cricova.

La 15 februarie procurorii din cadrul PCCOCS l-au reținut preventiv pentru 72 de ore pe adjunctul Administrației Naționale a Penitenciarelor Serghei Demcenco și au efectuat un șir de percheziții la domiciliul, în automobilul și în biroul de serviciu al acestuia.

Demcenco este bănuit de comiterea abuzului de serviciu în interesul unei organizații criminale.

Citiți și:

După ce Serghei Demcenco a fost plasat în arest preventiv Penitenciarul Nr. 13 din Chișinău, ZdG a constat că acesta nu a fost fotografiat așa cum prevede procedura standard atunci când un deținut ajunge în penitenciar.

Mai mult, am aflat că Demcenco a fost plasat în aceeași celulă în care a fost deținut anterior fostul premier Vlad Filat, celulă renovată, cu unitate sanitară proprie. Spre deosebire de Demcenco, Viorel Perciun, directorul Penitenciarului Nr. 18 – Brănești, aflat și el în arest preventiv la Penitenciarul Nr. 13, a fost fotografiat, iar pozele acestuia au fost introduse în sistemul informatic.

După cele relatate de Ziarul de Gardă, ANP anunța că a dispus cercetarea celor invocate direcțiilor vizate pentru a stabili toate circumstanțele, însă, deocamdată, nu a anunțat niciun rezultat. 

Conform procedurii standard, atunci când sunt aduși în penitenciar, deținuților, inclusiv celor aflați în arest preventiv, li se iau amprentele și li se fac fotografii portret și din profil. Aceste informații se păstrează în baza de date a sistemului penitenciar chiar și după eliberarea deținuților.

ZdG a scris anterior o serie de articole despre problemele cu legea și de integritate ale lui Serghei Demcenco.

În iunie 2020 ZdG a scris că Serghei Demcenco, cel mai longeviv dintre actualii conducători ai Administrației Naționale a Penitenciarelor, locuiește de mai mulți ani într-o casă dintr-o zonă selectă a Chișinăului, care nu se regăsește în declarațiile sale de avere. Directorul adjunct al Administrației Naționale a Penitenciarelor declară însă, începând cu anul 2014, „donații de la rude” în valoare de 60 de mii de euro.

Serghei Demcenco a fost declarat vinovat de admiterea unui conflict de interese, însă a fost achitat pentru că a intervenit termenul de prescripție. Într-o altă cauză în care figurează numele său, fiind acuzat de maltratarea unei persoane, Demcenco, de asemenea, nu a fost tras la răspundere de instanțele naționale, deși pe acest caz R. Moldova a fost condamnată la CtEDO, fiind obligată să plătească daune de aproape 30 de mii de euro. 

Demcenco mai figurează și într-o cauză penală deschisă în noiembrie 2019, fiind bănuit de intimidare și presiuni psihologice asupra unui subaltern.

În august 2020 ZdG a scris că Demcenco este și coproprietarul unei alte case, amplasată tot în municipiul Chișinău. Acest imobil, la fel nu se regăsește în declarațiile de avere și interese personale.

Totodată, deși a fost găsit vinovat de admiterea conflictului de interese de către instanțele de judecată, ANI a încetat controlul pe care îl inițiase în privința acestuia.

Între timp, ZdG a intrat în posesia unor înregistrări audio din care rezultă că Demcenco l-a telefonat repetat pe unul dintre subalternii săi pentru a-i ordona să-i angajeze nepotul într-o funcție la un penitenciar. Demcenco a refuzat și de această dată să răspundă la întrebările ZdG.

Citiți și:

VIDEO/ Portretul unui șef de la ANP: Trăiește în casa mamei pensionare, primește donații de zeci de mii de euro de la rude și figurează într-un dosar pierdut de R. Moldova la CtEDO

VIDEO/ Portretul unui șef de la ANP (II): încă o casă nedeclarată și indicații licențioase date unui subaltern