Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Învinuirile pe care le…

DOC Învinuirile pe care le aduc procurorii directorului adjunct al Administrației Naționale a Penitenciarelor Serghei Demcenco

Serghei Demcenco activează în sistemul penitenciar din 2014

Procurorii îl suspectează pe directorul adjunct al Administrației Naționale a Penitenciarelor Serghei Demcenco că ar fi creat un grup criminal organizat care prin tortură și intimidare, cerea de la cei închiși după gratii plăți ilegale sau anumite datorii fictive. Aceste date se regăsesc în ordonanța procurorului, în posesia căreia a intrat Deschide.MD.

Sursa: Deschide.md
Sursa: Deschide.md
Sursa: Deschide.md

Serghei Demcenco, directorul adjunct al Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP), a fost reținut în această dimineață. Informația a fost publicată inițial de site-ul deschide.md, iar ulterior ne-a fost confirmată și de mai multe surse ale ZdG din cadrul ANP și din alte organe de forță.

Sursele ZdG spun că Demcenco ar fi fost reținut pentru mai multe episoade de corupție, inclusiv pentru implicare în schema de escrocherii prin însușirea mijloacelor financiare de pe cardurile bancare ale cetățenilor. Pentru implicare în această schemă săptămâna trecută a fost reținut și Viorel Perciun, directorul Penitenciarului Nr. 18-Brăneștifost director adjunct interimar al ANP în perioada în care Demcenco exercita interimatul funcției de director al ANP.

Ulterior, reprezentanții Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP) au emis la mai bine de opt ore de la anunțul despre reținerea directorului adjunct al ANP Serghei Demcenco, o notă informativă prin care menționează că instituația „nu tolerează eventualele implicări ale angajaților în activități neregulamentare, motiv pentru care își reiterează disponibilitatea acordării suportului necesar pentru elucidarea tuturor circumstanțelor”.

ZdG a scris anterior o serie de articole despre problemele cu legea și de integritate ale lui Serghei Demcenco.

În iunie 2020 ZdG a scris că Serghei Demcenco, cel mai longeviv dintre actualii conducători ai Administrației Naționale a Penitenciarelor, locuiește de mai mulți ani într-o casă dintr-o zonă selectă a Chișinăului, care nu se regăsește în declarațiile sale de avere. Directorul adjunct al Administrației Naționale a Penitenciarelor declară însă, începând cu anul 2014, „donații de la rude” în valoare de 60 de mii de euro.

MAI MULTE DETALII: Directorul adjunct al ANP, Serghei Demcenco, a fost reținut în dosarul fraudelor cu carduri bancare. ZdG a scris anterior despre problemele sale de integritate