Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Lukașenko acuză Occidentul că a…

Lukașenko acuză Occidentul că a folosit incidentul avionului deturnat la Minsk pentru a încerca să-l submineze: „Am acționat legal pentru a-mi proteja oamenii”

Alexandr Lukașenko, președintele Republicii Belarus

Președintele din Belarus, Alexandr Lukashenko, a acuzat miercuri, 26 mai, Occidentul că a încercat să folosească deturnarea avionului Ryanair duminică, 23 mai, pentru a purta „un război hibrid împotriva sa” și a spus că Occidentul folosește acest moment ca diversiune, scrie The Moscow Time.

Președintele din Belarus, Alexander Lukashenko, a declarat miercuri că a acționat „legal” în deturnarea unui zbor Ryanair și a criticat Vestul pentru „trecerea liniilor roșii”.

Nu mă învinovăți. Am acționat legal pentru a-mi proteja oamenii. Așa va continua să fie ”, a declarat Lukașenko într-o intervenție adresată parlamentului, potrivit agenției de știri Belta.

Acesta nu mai este un război al informației, este un război modern hibrid”, a spus Lukașenko.

„Știm cine beneficiază de demonizarea Belarusului. (…) Înainte de a face mișcări bruște, nu uitați că Belarusul este centrul Europei și dacă ceva izbucnește aici, este un alt război mondial”, a declarat Lukașenko.

Liderul din Belarus i-a acuzat pe adversarii săi fără nume susținând că aceștia „caută noi vulnerabilități” și că folosește Belarusul ca „teren de testare” pentru viitoarele atacuri împotriva apropiatei sale aliate Rusia.

Primele comentarii publice făcute de către Lukașenko despre deturnarea forțată a avionului RyanAir au venit înainte de o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU, cu ușile închise, stabilită pentru miercuri, 26 mai.

Deturnarea avionului RyanAir a dus la decizia Uniunii Europene (UE) de a bloca legăturile cu spațiul aerian al Republicii Belarus.

Sofia Sapega, iubita jurnalistului Roman Protasevici, arestată împreună cu acesta duminică, 23 mai, pe aeroportul din Minsk, apare miercuri, 26 mai, într-un video publicat pe canalul de Telegram „Pro-Lukașenko” unde declară că ea este redactorul unui canal de Telegram numit „Cartea Neagră a Belarusului”, care publică informații personale despre polițiști și forțele de securitate ale Belarusului, scrie BBC.

Imaginile video au apărut, după ce autoritățile din Belarus au lansat luni, 24 mai, un videoclip cu Roman Protasevici, care, potrivit tatălui jurnalistului, pare să fi fost înregistrat „sub constrângere”.

Roman Protasevici declara luni, 24 mai, că nu are nicio problemă de sănătate și că atitudinea organelor de drept față de el „este absolut corectă și conform legii”.

Pe 23 mai, Belarusul a trimis un avion de vânătoare MiG-29 pentru a intercepta o aeronavă comercială la bordul căreia se afla un jurnalist, opozant al regimului lui Aleksandr Lukașenko. Aeronava, care efectua o cursă Atena – Vilnius, a fost interceptată în spațiul aerian belarus, sub pretextul că la bord ar fi o bombă.

Ordinul de interceptare a avionului comercial ar fi fost dat chiar de președintele Aleksandr Lukașenko. Forțele militare aviatice belaruse au forțat avionul companiei Ryanair, în care se afla și Roman Protasevici, să aterizeze de urgență, invocând faptul că la bord ar fi o bombă. Aeronava se îndrepta de la Atena spre Vilnius.

Roman Protasevich este fostul editor al canalului de Telegram Nexta, recunoscut ca extremist în Belarus. În ultimele luni, acesta locuia la Vilnius și făcea parte din echipa Svetlanei Tihanovskaia. Protasevici a fost inclus de către autoritățile din Belarus pe lista teroriștilor, dat în căutări interstatale.

Citește și: