Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   VIDEO/ Tatăl jurnalistului reținut pe…

VIDEO Tatăl jurnalistului reținut pe aeroportul din Minsk susține că imaginile video în care apare Raman Protasevici au fost făcute „sub constrângere”: „E clar că fusese agresat fizic”

Tatăl jurnalistului Roman Protasevich a declarat marți, 25 mai, că este clar că fiul său acționează „sub constrângere și că a fost bătut” atunci când a înregistrat filmulețul video în care „mărturisea” că nu are nicio problemă de sănătate și că atitudinea organelor de drept față de el „este absolut corectă și conform legii, scrie The Guardian.

Dmitry Pratasevich a spus că Roman era „foarte agitat” și „a vorbit într-un mod neobișnuit pentru el”.

„Este clar că a fost agresat fizic, deoarece puteți vedea semne de bătaie pe față”, a declarat tatăl jurnalistului, adăugând că acesta părea să-și fi pierdut și un dinte.

Era evident că era obligat să citească o declarație, a spus tatăl său, în care Roman susținea că este tratat corect și că nu suferă probleme de sănătate, după arestarea sa de duminică.

„În continuare nu știm unde este, în ce condiții este deținut, cum se simte”, a mai spus tatăl lui Roman Protasevici, care trăiește în Polonia.

Lidera opoziției din Belarus, Sviatlana Tsikhanouskaya, a declarat marți, 25 mai, că este evident că Protasevici acționează „sub presiune”. S-a confruntat cu tortura din partea autorităților, a spus ea, adăugând: „A fost luat ostatic într-un act de terorism de stat”.

Ex-editorul canalului de Telegram Nexta, Roman Protasevici, reținut duminică, 23 mai, pe Aeroportul din Minsk, apare într-un video publicat luni, 24 mai, pe canalul de Telegram Nexta unde declară că nu are nicio problemă de sănătate și că atitudinea organelor de drept față de el „este absolut corectă și conform legii”.

Pe 23 mai, Belarusul a trimis un avion de vânătoare MiG-29 pentru a intercepta o aeronavă comercială la bordul căreia se afla un jurnalist, opozant al regimului lui Aleksandr Lukașenko. Aeronava, care efectua o cursă Atena – Vilnius, a fost interceptată în spațiul aerian belarus, sub pretextul că la bord ar fi o bombă.

Ordinul de interceptare a avionului comercial ar fi fost dat chiar de președintele Aleksandr Lukașenko. Forțele militare aviatice belaruse au forțat avionul companiei Ryanair, în care se afla și Roman Protasevici, să aterizeze de urgență, invocând faptul că la bord ar fi o bombă. Aeronava se îndrepta de la Atena spre Vilnius.

Roman Protasevich este actual editor al canalului de Telegram Nexta, recunoscut ca extremist în Belarus. În ultimele luni, acesta locuia la Vilnius și făcea parte din echipa Svetlanei Tihanovskaia. Protasevici a fost inclus de către autoritățile din Belarus pe lista teroriștilor, dat în căutări interstatale.

Citește și: