Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   VIDEO/ Ex-editorul canalului de Telegram…

VIDEO Ex-editorul canalului de Telegram Nexta apare într-un video în care spune că nu are nicio problemă de sănătate și că „atitudinea organelor de drept este absolut corectă și conform legii”

Foto: Captură ZdG

Ex-editorul canalului de Telegram Nexta, Raman Protasevici, reținut ieri pe Aeroportul din Minsk, apare într-un video publicat astăzi, 24 mai, pe canalul de Telegram Nexta unde declară că nu are nicio problemă de sănătate și că atitudinea organelor de drept față de el „este absolut corectă și conform legii”.

„Bună ziua! Mă numesc Roman Protasevici. Aseară am fost reținut de către organele de drept în Aeroportul din Minsk. Acum mă aflu în izolatorul nr. 1 din orașul Minsk. Pot spune cu siguranță că nu am nicio problemă de sănătate, inclusiv probleme cu inima nu am. Atitudinea organelor de drept față de mine este absolut corectă și conform legii. La moment, eu continui să colaborez cu organele de drept și să depun mărturie în privința organizării haosului în masă în orașul Minsk”, a declarat Protasevici.

Anterior, Natalya Protasevici, mama fostului editor al Nexta a declarat că, potrivit informațiilor neconfirmate, fiul ei s-ar afla în stare critică într-unul dintre spitalele din Minsk, notează Novaya Gazeta.

Canalul de telegram „Belarus of the Brain” a anunțat anterior că Protasevici ar fi fost găsit într-unul din spitalele din Minsk.

Potrivit sursei citate, Natalia Protasevici a spus că a primit astfel de informații de la oameni din comunitatea medicală. Femeia crede că acest lucru poate fi adevărat, deoarece fiul ei are probleme de sănătate.

„Roman are probleme cu inima, nu a fost recrutat în armată. Odată ce a avut o afecțiune preinfarct. Dacă i se face ceva acolo, acest lucru poate provoca un infarct ”, a spus mama lui Protasevici.

Ministerul Afacerilor Interne din Belarus a declarat că Protasevici se află în închisoarea de la Minsk. „Nu au existat plângeri de la el cu privire la starea de sănătate la administrația instituției”.

Pe 23 mai, Belarusul a trimis un avion de vânătoare MiG-29 pentru a intercepta o aeronavă comercială la bordul căreia se afla un jurnalist, opozant al regimului lui Aleksandr Lukașenko. Aeronava, care efectua o cursă Atena – Vilnius, a fost interceptată în spațiul aerian belarus, sub pretextul că la bord ar fi o bombă.

Ordinul de interceptare a avionului comercial ar fi fost dat chiar de președintele Aleksandr Lukașenko. Forțele militare aviatice belaruse au forțat avionul companiei Ryanair, în care se afla și Roman Protasevici, să aterizeze de urgență, invocând faptul că la bord ar fi o bombă. Aeronava se îndrepta de la Atena spre Vilnius.

Raman Protasevich este fostul editor al canalului de Telegram Nexta, recunoscut ca extremist în Belarus. În ultimele luni, acesta locuia la Vilnius și făcea parte din echipa Svetlanei Tihanovskaia. Protasevici a fost inclus de către autoritățile din Belarus pe lista teroriștilor, dat în căutări interstatale.