Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Liderii statelor UE au cerut…

Liderii statelor UE au cerut companiilor aviatice europene să evite spațiul aerian al Belarus și au solicitat restricționarea accesului companiilor belaruse în spațiul european

Foto: Avia.md

Liderii statelor Uniunii Europene au cerut companiilor aviatice europene să evite spațiul aerian al Belarus și au solicitat restricționarea accesului companiilor belaruse în spațiul european. UE va sancționa entitățile și persoanele responsabile de deturnarea avionului Ryanair, notează Biziday.

Potrivit sursei citate, în declarația adoptată luni, 24 mai, liderii celor 27 de state membre au mai cerut o anchetă urgentă din partea Organizației Internaționale a Aviației Civile și au condamnat „cu fermitate aterizarea forțată a avionului, precum și reținerea jurnalistului Roman Protasevici și a partenerei sale, Sofia Sapega”. 

Liderii de stat din UE se alătură astfel guvernului britanic, care a solicitat companiilor aeriene să evite spațiul aerian al Belarus. La rândul său, Lituania a interzis zborurile către și dinspre teritoriul său care ar urma să tranziteze teritoriul belarus, iar o măsură similară este pregătită și de guvernul Ucrainei.

Ex-editorul canalului de Telegram Nexta, Raman Protasevici, reținut ieri pe Aeroportul din Minsk, apare într-un video publicat astăzi, 24 mai, pe canalul de Telegram Nexta unde declară că nu are nicio problemă de sănătate și că atitudinea organelor de drept față de el „este absolut corectă și conform legii”.

Pe 23 mai, Belarusul a trimis un avion de vânătoare MiG-29 pentru a intercepta o aeronavă comercială la bordul căreia se afla un jurnalist, opozant al regimului lui Aleksandr Lukașenko. Aeronava, care efectua o cursă Atena – Vilnius, a fost interceptată în spațiul aerian belarus, sub pretextul că la bord ar fi o bombă.

Ordinul de interceptare a avionului comercial ar fi fost dat chiar de președintele Aleksandr Lukașenko. Forțele militare aviatice belaruse au forțat avionul companiei Ryanair, în care se afla și Roman Protasevici, să aterizeze de urgență, invocând faptul că la bord ar fi o bombă. Aeronava se îndrepta de la Atena spre Vilnius.

Raman Protasevich este fostul editor al canalului de Telegram Nexta, recunoscut ca extremist în Belarus. În ultimele luni, acesta locuia la Vilnius și făcea parte din echipa Svetlanei Tihanovskaia. Protasevici a fost inclus de către autoritățile din Belarus pe lista teroriștilor, dat în căutări interstatale.