Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   UE va impune noi sancțiuni…

UE va impune noi sancțiuni pentru Belarus, după ce a deturnat un avion comercial și l-a arestat pe editorul canalului de telegram NEXTA

Liderii Uniunii Europene se reunesc, luni și marți, la Bruxelles, la o ședință extraordinară a Consiliului European (CE). Pe agenda discuțiilor se numără subiecte precum impunerea unor sancțiuni pentru Belarus, după deturnarea unui avion comercial și arestarea unui opozant al regimului lui Aleksandr Lukașenko, scrie Politico.

Liderii europeni care se vor reuni luni şi marţi la Bruxelles, vor discuta despre „posibile sancţiuni” ale blocului comunitar împotriva Belarusului, care a forţat un avion de linie să aterizeze la Minsk şi a arestat un opozant, a anunţat un purtător de cuvânt al Consiliului European. Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a calificat operațiunea belorusă care a deviat zborul de la Atena spre Vilnius drept „deturnare”.

„Comportamentul scandalos și ilegal al regimului din Belarus va avea consecințe”, a scris ea pe Twitter duminică seara, cerând eliberarea imediată a activistului și jurnalistului Roman Protasevici.

Potrivit Digi, ambasadorul Belarusului la București va fi convocat luni la Ministerul român de Externe, din dispoziția ministrului Bogdan Aurescu, pentru a i se comunica, între altele, poziția României în scandalul deturnării la Minsk a unei curse aeriene internaționale la bordul căreia se afla un jurnalist belarus, care a fost arestat.

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a declarat că incidentul este „un act de terorism de stat fără precedent” care nu poate rămâne nepedepsit.

Un înalt oficial al UE a declarat că șefii de stat și de guvern vor lua în considerare o serie de potențiale măsuri punitive împotriva lui Alexandr Lukașenko și a guvernului său, pe lângă aplicarea de sancțiuni suplimentare și solicitarea unei anchete de către Organizația Aviației Civile Internaționale.

Astfel de măsuri ar putea include interzicerea Belavia, compania aeriană națională belorusă de stat, de la aterizarea în aeroporturile UE, suspendarea tuturor zborurilor companiilor aeriene din UE prin spațiul aerian din Belarus și suspendarea oricărui tranzit, inclusiv a tranzitului terestru din Belarus către UE, a spus oficialul înalt.

Liderul opoziției din Belarus, exilat, Svetlana Tikhanovskaya, a declarat pe Twitter că Protasevici se confruntă cu pedeapsa cu moartea. Ea a cerut eliberarea sa imediată, precum și o anchetă a Organizației Națiunilor Unite și sancțiuni împotriva guvernului lui Lukașenko.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat într-o declarație: „Statele Unite condamnă cu tărie devierea forțată a unui zbor între două state membre ale UE și îndepărtarea și arestarea ulterioară a jurnalistului Raman Pratasevich la Minsk”. El a adăugat: „Îi cerem eliberarea imediată”.

Dumincă, 23 mai, Belarusul a trimis un avion de vânătoare MiG-29 pentru a intercepta o aeronavă comercială la bordul căreia se afla un jurnalist, opozant al regimului lui Aleksandr Lukașenko. Aeronava, care efectua o cursă Atena – Vilnius, a fost interceptată în spațiul aerian belarus, sub pretextul că la bord ar fi o bombă.

Ordinul de interceptare a avionului comercial ar fi fost dat chiar de președintele Aleksandr Lukașenko. Forțele militare aviatice belaruse au forțat avionul companiei Ryanair, în care se afla și Roman Protasevici, să aterizeze de urgență, invocând faptul că la bord ar fi o bombă. Aeronava se îndrepta de la Atena spre Vilnius.

Pe aeroportul din Minsk, pasagerii avionului au fost trimiși pentru o a doua inspecție. În același timp, Protasevici a fost reținut.

Roman Protasevici este actual editor al canalului de Telegram Nexta, recunoscut ca extremist în Belarus. În ultimele luni, acesta locuia la Vilnius și făcea parte din echipa Svetlanei Tihanovskaia. Protasevici a fost inclus de către autoritățile din Belarus pe lista teroriștilor, dat în căutări interstatale.