Principală  —  IMPORTANTE   —   Autoritatea Aeronautică Civilă le recomandă…

Autoritatea Aeronautică Civilă le recomandă operatorilor aviatici naționali să efectueze o analiză a riscurilor cu privire la survolarea spațiului aerian al Belarus, în contextul deturnării avionului Ryanair

Imagine-simbol

Autoritatea Aeronautică Civilă (AAC) a emis marți, 25 mai, o notă informativă prin care anunță că a convocat într-o ședință companiile aviatice naționale, care transportă pasageri, și a recomandat operatorilor naționali să efectueze o analiză a riscurilor cu privire la survolarea în continuare a spațiului aerian Belarus, după incidentul cu avionul Ryanair de la Minsk.

În nota ACC se mai menționează că Autoritatea Aeronautică a emis o circulară cu privire la desfășurarea repetată de către operatorii naționali a instruirii în partea ce ține de acțiunile personalului navigant în situații de criză.

Liderii statelor Uniunii Europene au cerut companiilor aviatice europene să evite spațiul aerian al Belarus și au solicitat restricționarea accesului companiilor belaruse în spațiul european. UE va sancționa entitățile și persoanele responsabile de deturnarea avionului Ryanair, notează Biziday.

Potrivit sursei citate, în declarația adoptată luni, 24 mai, liderii celor 27 de state membre au mai cerut o anchetă urgentă din partea Organizației Internaționale a Aviației Civile și au condamnat „cu fermitate aterizarea forțată a avionului, precum și reținerea jurnalistului Roman Protasevici și a partenerei sale, Sofia Sapega”. 

Ucraina a decis să suspende zborurile peste Belarus începând cu 26 mai. Astfel, companiilor aeriene din Ucraina le este interzis să zboare în spațiul aerian al Belarusului. Premierul ucrainean Denysa Shmygal a declarat că, Cabinetul de Miniștri al Ucrainei consideră incidentul cu avionul Ryanair de la Minsk o încălcare a Convenției privind aviația civilă internațională, notează Novaya Gazeta.

Ex-editorul canalului de Telegram „Nexta”, Raman Protasevici, reținut la 23 mai pe Aeroportul din Minsk, a apărut într-un video publicat la 24 mai, pe canalul de Telegram „Nexta”, unde declară că nu are nicio problemă de sănătate și că atitudinea organelor de drept față de el „este absolut corectă și conform legii”.

Pe 23 mai, Belarusul a trimis un avion de vânătoare MiG-29 pentru a intercepta o aeronavă comercială la bordul căreia se afla un jurnalist, opozant al regimului lui Aleksandr Lukașenko. Aeronava, care efectua o cursă Atena – Vilnius, a fost interceptată în spațiul aerian belarus, sub pretextul că la bord ar fi o bombă.

Ordinul de interceptare a avionului comercial ar fi fost dat chiar de președintele Aleksandr Lukașenko. Forțele militare aviatice belaruse au forțat avionul companiei Ryanair, în care se afla și Roman Protasevici, să aterizeze de urgență, invocând faptul că la bord ar fi o bombă. Aeronava se îndrepta de la Atena spre Vilnius.

Raman ProtasevicI este fostul editor al canalului de Telegram „Nexta”, recunoscut ca extremist în Belarus. În ultimele luni, acesta locuia la Vilnius și făcea parte din echipa Svetlanei Tihanovskaia. Protasevici a fost inclus de către autoritățile din Belarus pe lista teroriștilor, dat în căutări interstatale.