Principală  —  Blog  —  Diaspora   —   LIVE TEXT: Diaspora a votat:…

LIVE TEXT: Diaspora a votat: cinci secții de votare s-au închis după epuizarea buletinelor de vot. Rezultatele finale

În turul doi al alegerilor prezidențiale din acest an, unde lupta se dă între candidatul independent susținut de PSRM, Igor Dodon și candidata din partea PAS, Maia Sandu, moldovenii aflați peste hotare sunt așteptați în număr mare la secțiile de votare. Asta după ce, în primul tur, diaspora a setat un record de prezență. CEC a deschis 139 de secții peste hotare. Ziarul de Gardă a transmis în regim live cele mai importante evenimente din diasporă pe care le găsiți mai jos.

  • După procesarea tuturor buletinelor de vot, Maia Sandu obține o victorie detașată în diasporă. Lidera PAS obține 92,93% din sufragii, adică 241 693 de voturi, iar Igor Dodon adună 18 386 de voturi sau 7,07%.
  • La o secție de votare din Londra s-au terminat buletinele de vot în timp ce mai mulți cetățeni nu au reușit să își exercite dreptul la vot.

  • Cetățenii R. Moldova din Chicago, SUA, își exercită dreptul la vot:

  • Comisia Electorală Centrală informează despre epuizarea buletinelor de și în secția de votare nr. 1/393 or. Londra (Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord).
  • Alegerile de la secția de votare din Frankfurt pe Main s-au încheiat cu 3 ore înainte de programul de lucru al secției de votare. Asta deoarece toate cele 5 mii de buletine de vot alocate pentru fiecare secție din străinătate au fost epuizate.

La Montreuil, în suburbia Parisului la fel s-au terminat buletinele de vot. La fel ca în Frankfurt, aici prezența de vot a fost una fără precedent, iar toate cele 5000 de buletine au fost epuizate, iar oamenii sunt îndemnați să meargă în alte secții deschise în capitala Franței.

  • În mai multe secții de votare din străinătate sunt înregistrate aglomerații, iar cetățenii care s-au prezentat la vot riscă să rămână fără buletine de vot. Membrii Comisiei Electorale Centrale (CEC) informează că secțiile de vot nu vor fi suplinite cu mai multe buletine de vot, iar în acest context, cetățenii sunt îndemnați să meargă la alte secții de votare.

Lista secțiilor de votare din diasporă unde buletinele sunt pe sfârșite:

Montreuil, Republica Franceză – peste 4600 alegători;

Frankfurt, Germania – circa 4500 alegători;

Londra, Marea Britanie – peste 4300 de alegători;

Londra, Marea Britanie – 4000 de alegători;

Berlin, Germania – 4100 alegători;

Parma, Italia – circa 4000 alegători.

  • Informație actualizată privind numărul de alegatori care și-au exercitat dreptul la vot la secțiile electorale din Marea Britanie:
  • Conform informațiilor de ora 17.00, în 20 de secții de votare deschise în străinătate au votat peste 3 mii de alegători. Cei mai mulți alegători au fost înregistrați în Franța, or. Montreuil și în Germania, la Frankfurt, fiind înregistrate peste 4 mii de voturi.
  • Cetățenii din diasporă pot verifica în timp real care este situația la secțiile de vot din afara țării. Prezența cozilor sau lipsa acestora poate fi verificată pe pagina Diaspora.Voteaza.md, o aplicație creată pentru a facilita accesul pentru exercitarea dreptului la vot.

Au venit să voteze pentru că-și doresc o schimbare, își doresc să muncească acasă și să fie regulă în țară. Moldovenii de la o secție de votare din Berlin au povestit unei conaționale – Elena Rotari, la solicitarea ZdG, despre ce așteptări au de la președinte și au transmis mesaje celor de acasă.

  • Comisia Electorală Centrală (CEC) anunță că, cu câteva minute în urmă, reprezentanții Poliției din orașul Frankfurt, Germania, au comunicat despre recepționarea unui apel telefonic cu privire la plasarea unei bombe la secția de votare nr. 1/349 Frankfurt.
  • Tineri din R. Moldova la secția de votare Limerick
  • La ora locală 14.00, la Londra erau exprimate 3500 voturi din totalul de 5 mii. La Berlin, ora 15.00 – 3334 din 5 mii voturi.
  • Consulatul General al R. Moldova la Frankfurt pe Main anunță că până la orele 13:00, la secția de votare nr. 1/349 din or. Frankfurt au votat 2970 persoane. Astfel, secția mai dispune doar de 2030 buletine de vot. Oamenii, veniți în număr mare la această secție, protestează și scandează „Vrem să votăm!”. – VIDEO/ Protest la secția de votare de la Frankfurt: „Vrem să votăm!”
  • Ora 13.00. Potrivit CEC, la moment, sunt înregistrate aglomerații la unele secții de votare din străinătate în următoarele țări: Belgia, Cehia, Elveția, Franța, Germania, Irlanda, Italia, România, Federația Rusă, Portugalia, Regatul Țărilor de Jos, Marea Britanie, Israel. – Secțiile de peste hotare cu disponibilitate redusă
  • Și la Lisabona, Portugalia se stă la coadă pentru a vota
  • Și la unele secții de votare din Rusia se formează cozi
  • Și în secțiile din Germania oamenii continuă să stea în cozi interminabile, ca să-și exercite dreptul la vot
  • La secția de la Londra, oamenii încă stau în rânduri enorme pentru a vota. Unii cetățeni își manifestă îngrijorarea că ar putea să nu ajungă buletine
  • Brescia. O femeia stă în cârje la rând, pentru a vota
  • Se stă la coadă, pe ploaie, și în secția de votare de la Dublin, Irlanda

La Dublin, Irlanda, sunt trei secții și se votează în baza unei liste, conform primei litere a numelui de familie, astfel încât să nu se adune multă lume, spun moldovenii de acolo.

  • Moldovenii de la Hamburg spun că acolo, coada este interminabilă
Rândul de la Montreuil, Franța
  • De asemenea, în Italia, cetățenii R. Moldova stau la coadă pentru a vota în orașe precum Verona, Milano sau Maestre
Verona, Italia
  • Și la Bruxelles, Belgia oamenii stau la coadă, încă înainte de deschiderea secției
Ora 6.45, Bruxelles Foto: Sorin Hanganu/Fb
  • Coadă și la secția de votare de la Paris
Paris, ora 6.50 Foto: Vitalie Vovc/Fb
  • Unii moldoveni vor parcurge mii de km, pentru a-și exercita dreptul la vot.
  • Și la secțiile de la București se formează cozi, încă înainte de deschiderea sețiilor de votare.
Frankfurt, Germania
  • Secția de votare de la Tokio a primit primul cetățean care și-a exercitat dreptul de vot – Mircea Eni. El și-a făcut studiile în domeniul arhitecturii la Universitatea Harvard, iar în prezent activează în Japonia în cadrul unei renumite companii nipone de arhitectură și design. 

Duminică, 15 noiembrie, are loc al doilea tur al scrutinului prezidențial. Votarea începe la ora 7:00 și se încheie la ora 21:00. Pentru scrutinul prezidențial din 15 noiembrie 2020, au fost constituite, în total, 2 143 de secții de votare.

Cetățenii R. Moldova își vor alege astăzi președintele dintre doi candidați care au obținut cele mai multe voturi în primul tur: Maia Sandu, candidata Partidului Acțiune și Solidaritate și Igor Dodon, candidat independent, susținut de Partidul Socialiștilor din R. Moldova. Spre deosebire de primul tur, când a fost necesară prezența a cel puțin ⅓ din alegătorii înscriși în listele electorale, în turul doi de scrutin, alegerile se vor declara valabile, indiferent de numărul alegătorilor care au participat la alegeri.