Principală  —  IMPORTANTE   —   Viceprim-ministrul Andrei Spînu, despre prețul…

Viceprim-ministrul Andrei Spînu, despre prețul la gaz livrat în regiunea transnistreană: „Este același preț”

Foto: Guvernul R. Moldova/ Facebook

Viceprim-ministrul, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, afirmă că Agenția Proprietății Publice (APP) împreună cu Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR) vor iniția o procedură de achiziție publică a unei companii internaționale pentru a efectua un audit asupra datoriei formate în cadrul companiei Moldovagaz pentru gazul livrat consumatorilor de pe partea dreaptă a Nistrului.

Declarația viceprim-ministrului a fost făcută în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la postul de televiziune Pro TV Chișinău.

„ (…) Vom iniția o procedură de achiziție publică a unei companii internaționale care să vină să facă acest audit și să prezinte raportul. Raportul va fi audiat în cadrul Consiliului de observatori Moldovagaz pentru a fi aprobat. Acesta va fi punctul de pornire în reglementarea datoriei care s-a acumulat pe parcursul timpului (…). Dacă Moldovagaz nu va pune la dispoziție toate documentele, nu vom avea această reglementare a datoriei până când nu avem claritate (…). Cetățenii trebuie să înțeleagă că vorbim de datorii încă din anul 1994. Din 1994 s-au format datorii ale Moldovagaz către Gazprom. O parte din aceste datorii nu pot fi contestate. În discuțiile pe care le-am avut în ultima lună, s-au speculat diferite cifre: 720 de milioane, 714 milioane, 450 de milioane, 800 de milioane.

Vorbim doar de partea dreaptă a Nistrului. Din acest motiv, noi am considerat și am reușit să avem această înțelegere cu Gazprom că până în momentul în care nu avem un audit independent, confirmat, care este totuși această datorie. Cum a fost formată? Din ce surse? Nu putem discuta despre reglementarea clară a acestei datorii (…). În protocolul pe care l-am semnat este menționat faptul că R. Moldova va iniția un audit independent pentru verificarea acestei datorii și doar după ce vom avea un astfel de audit, vom discuta despre reglementarea acestei datorii. Datoria invocată de Gzprom este 720 de milioane care a fost formată din datorii la gaze și anumite penalități care s-au strâns pe parcursul timpului”, a declarat Spînu.

Cât privește privește prețul la gaz livrat în regiunea transnistreană, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, susține că „se livrează la același preț. Contractul dintre Moldovagaz și Gazprom este un contract de asigurare cu gaze naturale pentru tot teritoriul R. Moldova”.

Pe 29 octombrie curent, după o serie de negocieri, contractul de livrare a gazelor naturale dintre Gazprom și Moldovagaz a fost prelungit pentru cinci ani în condiții reciproc avantajoase a anunțat, oficial, gigantul rus printr-o notă informativă.

Ulterior, viceprim-ministrul Spînu a declarat că prețul pentru gazul rusesc va fi de 450 de dolari per mia de metri cub, iar datoria istorică a R. Moldova va fi achitată după efectuarea unui audit independent. Detalii aici.

Pe 27 octombrie președinta Comisiei Europene (CE), Ursula von der Leyen a anunțat că Uniunea Europeană (UE) va oferi 60 de milioane de euro R. Moldova pentru gestionarea crizei din sectorul energetic

Pe 21 octombrie viceprim-ministrul Andrei Spînu și viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Vladislav Kulminski au fost la Moscova pentru a discuta despre aprovizionarea R. Moldova cu gaze naturale. Întors de la Moscova, Spînu a afirmat că oferta propusă la acel moment de compania energetică din Federația Rusă nu este în avantajul cetățenilor moldoveni. Atunci, TASS a relatat că „Gazprom” va putea prelungi contractul de tranzitare și furnizare a gazelor naturale pentru R. Moldova doar dacă Chișinău va achita datoria în valoare de 709 milioane de dolari. 

Între timp, pe 25 octombrie, Guvernul de la Chișinău a anunțat că a fost semnat un contract pentru o achiziție de probă de un milion de metri cubi de gaze naturale între compania de stat Energocom și compania poloneză PGNiG. Potrivit viceprim-ministrului, Andrei Spînu, tariful achitat de cetățeni pentru gazele naturale rămâne neschimbat. Detalii aici

Pe 26 octombrie, directorul APP a declarat pentru ZdG că firma Vitol a câștigat tenderul pentru furnizarea un milion de metri cubi de gaze naturale R. Moldova. Detalii aici

Pe 27 octombrie, companiile DXT Commodities și PGNiG au fost desemnate câștigătoarele celei de-a treia licitație anunțată de Energocom privind livrarea a 1,5 milioane de metri cubi de gaze naturale. Detalii aici.

Pe 28 octombrie, în cea de-a patra rundă de licitații lansată de Energocom pentru achiziționarea a 1,5 milioane de metri cubi de gaze naturale au câștigat trei companii. Drept furnizor și partener în asigurarea securizării energetice a țării se numără compania ucraineană Natfogaz, alături de alte două companii din Europa, anunță Agenția Proprietății Publice. Detalii aici

Pe 22 octombrie curent, după instituirea stării de urgență în R. Moldova în legătură cu criza de gaze, Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a decis transferarea sumei de 1,7 miliarde de lei către Societatea pe Acțiuni „Energocom” pentru procurarea gazului din alte surse decât de la gigantul rusesc Gazprom.

În octombrie, R. Moldova a primit gaz în baza unei prelungiri de o lună a contractului cu Gazprom, în volum insuficient. Diferența de volum a fost achiziționată în această perioadă de pe piața spot, la prețul de 709 dolari pentru o mie de metri cubi de gaz.