Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   ULTIMA ORĂ/ Compania ucraineană Naftogaz,…

ULTIMA ORĂ Compania ucraineană Naftogaz, alături de alte două companii din Europa, va livra R. Moldova 1, 5 milioane de metri cubi de gaze naturale

ITAR-TASS: KIEV, UKRAINE. JUNE 17, 2014. The entrance sign of the National Joint Stock Company "Naftogaz of Ukraine". (Photo ITAR-TASS / Maxim Nikitin) Украина. Киев. Вывеска на здании НАК "Нафтогаз Украины". Фото ИТАР-ТАСС/ Максим Никитин

În cea de-a patra rundă de licitații lansată de Energocom pentru achiziționarea a 1,5 milioane de metri cubi de gaze naturale au câștigat trei companii. Drept furnizor și partener în asigurarea securizării energetice a țării se numără compania ucraineană Natfogaz, alături de alte două companii din Europa, anunță Agenția Proprietății Publice.

Enorgocom a deschis joi, 28 octombrie, a patra licitație pentru procurarea a unei noi cantități, de un milion și jumătate, de metri cubi de gaze naturale. Caracteristicile ofertei lansate rămân neschimbate – plata se face astăzi, iar gazul să fie livrat mâine. DETALII

Licitațiile începute de furnizorul central de energie Energocom sunt necesare pentru a achiziționa anumite cantități de gaze naturale din surse alternative pentru a echilibra volumul și a menține conductele funcționale. În prezent, R. Moldova nu primește cantitatea necesară de gaze naturale din partea Gazprom, potrivit APP.

APP confirmă că volumele cumpărate în primele trei zile de licitație au fost recepționate. Până acum, Energocom a organizat patru licitații privind achiziționarea gazelor naturale, două pentru procurarea a câte un milion de metri cubi de gaze naturale și două pentru procurarea a 1,5 milioane de metri cubi de gaze.

25 octombrie, primul contract: compania poloneză PGNiG. La 25 octombrie curent, reprezentanții Guvernului au anunțat că a fost semnat un contract pentru o achiziție de probă de un milion de metri cubi de gaze naturale între compania de stat Energocom și compania poloneză PGNiG, acesta fiind primul contract de acest gen. În context, viceprim-ministrul, Andrei Spînu, a menționat că tariful achitat de cetățeni pentru gazele naturale rămâne neschimbat. Potrivit Guvernului, aceasta este prima achiziție de gaz din surse alternative din istoria R. Moldova. La tenderul anunțat, Energocom a primit 7 oferte.  Achiziția de probă vine să testeze capacitatea de import a gazului din surse alternative și vine să balanseze presiunea joasă în sistemul aprovizionării cu gaze naturale.

26 octombrie, al doilea contract: compania Vitol. La 26 octombrie, compania olandeză Vitol a fost desemnată câștigătoarea celei de-a doua licitație anunțată de Energocom privind livrarea a unui milion de metri cubi de gaze naturale.

„Compania olandeză Vitol, unul dintre primii trei transportatori mondiali de produse petroliere, a câștigat tenderul lansat de Energocom. Asta înseamnă că, potrivit contractului, pe parcursul zilei de miercuri, 27 octombrie, va livra un milion de metri cub de gaze naturale Republicii Moldova”, a menționat directorul APP Eugeniu Cozonac pentru ZdG.

27 octombrie, al treilea contract: companiile DXT Commodities și PGNiG. La 27 octombrie, companiile DXT Commodities și PGNiG au fost desemnate câștigătoarele celei de-a treia licitație anunțată de Energocom privind livrarea a 1,5 milioane de metri cubi de gaze naturale.

Pe 22 octombrie curent în R. Moldova a fost anunțată starea de urgență privind criza în sectorul gazelor naturale. Comisia pentru Situații Excepționale (CSE), prin hotărârea nr. 1 din aceeași zi, a mandatat Energocom, companie deținută în proporție de 100% de stat, să achiziționeze gaze pentru a fi furnizate la frontiera cu R. Moldova și să încheie un contract cu SRL Moldovatransgaz în valoare totală de 5.000.000 de m3.