Principală  —  IMPORTANTE   —   Spînu, despre noul contract cu…

Spînu, despre noul contract cu Gazprom. Detalii despre preț și condiții: „Vom avea un preț de 2 ori mai mic decât cel de piață și un preț mai mic decât am plătit în octombrie”

Foto: Guvernul R. Moldova/ Facebook

Andrei Spînu vine cu precizări despre condițiile contractului semnat cu Gazprom. Spînu declară că prețul pentru gazul rusesc va fi de 450 de dolari per mia de metri cub. Totodată, viceprim-ministrul susține că în cadrul negocierilor nu au fost făcute concesii politice. Datoria istorică va fi achitată după efectuarea unui audit independent.

Potrivit lui Spînu, prețul va fi în jurul cifrei de 450 de dolari per mia de metri cubi, iar ulterior prețul ar urma să scadă în funcție de cotația prețului la gaze pe burse.

„În condițiile actuale vom avea un preț de 2 ori mai mic decât cel de piață și un preț mai mic decât am plătit în octombrie”, mai susține ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

Totodată, Spînu susține că „noul contract semnat nu prevede nici o condiționalitate politică și nu pomenește regiunea transnistreană în nici un fel”.

În ceea ce privește datoria formată la Moldova-Gaz, va fi achitată după efectuarea unui audit.

„Am convenit că se va efectua un audit independent al acestei datorii în 2022. În baza acestui audit urmează să se stabilească suma și se vor desfășura noi negocieri pe identificarea modului și calendarului de achitare a acestei datorii de către Moldova-Gaz”.

Vineri, 29 octombrie, după o serie de negocieri contractul de livrare a gazelor naturale dintre Gazprom și Moldovagaz a fost prelungit pentru cinci ani în condiții reciproc avantajoase anunță, oficial, gigantul rus printr-o notă informativă.

„Astăzi, la Sankt Petersburg, în urma negocierilor, între Alexey Miller, președintele Comitetului de management Gazprom, Andrei Spinu, viceprim-ministrul, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al R. Moldova, și Vadim Ceban, președintele Consiliului de Administrație al Moldovagaz. SA, a fost semnat un protocol pentru rezolvarea problemelor actuale din sectorul energetic. Gazprom și Moldovagaz au prelungit contractul de furnizare a gazelor rusești către consumatorii din R. Moldova de pe 1 noiembrie 2021, pe o perioadă de cinci ani, în condiții reciproc avantajoase”, se arată în nota informativă a companiei Gazprom.

După ce Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al R. Moldova a anunțat că R. Moldova a ajuns la un acord cu Gazprom, la Sankt Petersburg, deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Radu Marian a spus într-o postare pe Telegram că „prețul la gaze este bazat pe formula moldovenească: un preț mult mai mic decât prețul de piață”.

„Părțile au agreat auditarea datoriei formate la Moldovagaz. Ulterior acceptării rezultatului auditului vor avea loc discuții privind un calendar de returnare a datoriilor”, s spus Marian.

Pe 27 octombrie președinta Comisiei Europene (CE), Ursula von der Leyen a anunțat că Uniunea Europeană (UE) va oferi 60 de milioane de euro R. Moldova pentru gestionarea crizei din sectorul energetic

Pe 21 octombrie viceprim-ministrul Andrei Spînu și viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Vladislav Kulminski au fost la Moscova pentru a discuta despre aprovizionarea R. Moldova cu gaze naturale. Întors de la Moscova, Spînu a afirmat că oferta propusă la acel moment de compania energetică din Federația Rusă nu este în avantajul cetățenilor moldoveni. Atunci, TASS a relatat că „Gazprom” va putea prelungi contractul de tranzitare și furnizare a gazelor naturale pentru R. Moldova doar dacă Chișinău va achita datoria în valoare de 709 milioane de dolari. 

Între timp, pe 25 octombrie, Guvernul de la Chișinău a anunțat că a fost semnat un contract pentru o achiziție de probă de un milion de metri cubi de gaze naturale între compania de stat Energocom și compania poloneză PGNiG. Potrivit viceprim-ministrului, Andrei Spînu, tariful achitat de cetățeni pentru gazele naturale rămâne neschimbat. Detalii aici

Pe 26 octombrie, directorul APP a declarat pentru ZdG că firma Vitol a câștigat tenderul pentru furnizarea un milion de metri cubi de gaze naturale R. Moldova. Detalii aici

Pe 27 octombrie, companiile DXT Commodities și PGNiG au fost desemnate câștigătoarele celei de-a treia licitație anunțată de Energocom privind livrarea a 1,5 milioane de metri cubi de gaze naturale. Detalii aici.

Pe 28 octombrie, în cea de-a patra rundă de licitații lansată de Energocom pentru achiziționarea a 1,5 milioane de metri cubi de gaze naturale au câștigat trei companii. Drept furnizor și partener în asigurarea securizării energetice a țării se numără compania ucraineană Natfogaz, alături de alte două companii din Europa, anunță Agenția Proprietății Publice. Detalii aici

Pe 22 octombrie curent, după instituirea stării de urgență în R. Moldova în legătură cu criza de gaze, Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a decis transferarea sumei de 1,7 miliarde de lei către Societatea pe Acțiuni „Energocom” pentru procurarea gazului din alte surse decât de la gigantul rusesc Gazprom.

În octombrie, R. Moldova a primit gaz în baza unei prelungiri de o lună a contractului cu Gazprom, în volum insuficient. Diferența de volum a fost achiziționată în această perioadă de pe piața spot, la prețul de 709 dolari pentru o mie de metri cubi de gaz.