Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Viceprim-ministrul pentru Reintegrare pleacă la…

Viceprim-ministrul pentru Reintegrare pleacă la Moscova, iar ministrul de Externe efectuează o vizită la Kiev, pentru a discuta despre livrarea gazelor naturale în R. Moldova

Viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Vlad Kulminski, efectuează joi, 21 octombrie, o vizită la Moscova pentru a continua negocierile contractului dintre Gazprom și Moldovagaz privind livrarea gazelor naturale, iar viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe și integrării europene Nicu Popescu întreprinde în perioada 21 – 22 octombrie o vizită de lucru la Kiev, în cadrul căreia se va întâlni cu omologul său Dmytro Kuleba, pe tema aprovizionării R. Moldova cu gaze naturale.

Potrivit Guvernului, vicepremierul pentru Reintegrare, Vlad Kulminski, care este însoțit de Ruslan Bolboceanu, secretar de stat al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, se va întâlni cu șeful-adjunct al administrației prezidențiale ruse, Dmitrii Kozak. Prim-ministra Natalia Gavrilița a anunțat că viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Vlad Kulminski, va discuta la Moscova mai multe subiecte printre care și contractul de livrarea a gazelor naturale.

În context, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), anunță că ministrul de Externe Nicu Popescu va discuta, în perioada 20-21 octombrie la Kiev, cu oficialii ucraineni principalele aspecte ale cooperării bilaterale, inclusiv accelerarea implementării proiectelor de infrastructură, agendele europene, cooperarea în domeniul energetic, mediul ambiant, intensificarea schimburilor comercial-economice și reglementarea conflictului transnistrean.

La 20 octombrie, viceprim-ministrul, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a anunțat că în cadrul vizitei pe care a efectuat-o în Polonia s-a întâlnit cu ministrul Energiei de la Varșovia, Piotr Naimski și a discutat despre posibilitatea ca R. Moldova să primească gaze naturale din Polonia. Detalii aici.

La 13 octombrie curent, în R. Moldova a fost instituită stare de alertă în sectorul de gaze naturale pentru ca instituțiile responsabile să poată întreprinde măsuri concrete pentru a proteja cetățenii și securitatea energetică a țării. Anunțul a fost făcut de viceprim-ministrul, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, după ședința Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE). Detalii aici.

Pe 30 septembrie curent, contractul pentru tranzitare și furnizare a gazelor naturale dintre „Moldovagaz” și „Gazprom” a fost prelungit cu o lună. Detalii aici.