Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ De Paștele Blajinilor, accesul…

DOC De Paștele Blajinilor, accesul cetățenilor în cimitirele din raionul Orhei va fi permis trei zile consecutiv

De Paștele Blajinilor, în cimitirele din raionul Orhei accesul cetățenilor va fi permis trei zile consecutiv – la 8, 9 și 10 mai. O hotărâre în acest sens a fost aprobată la 5 mai curent de către Comisia Extraordinară de Sănătate Publică (CESP) a raionului Orhei.

Potrivit reprezentanților Consiliului Raional Orhei, membrii CESP a raionului Orhei au stabilit că toate activitățile tradiționale religioase de Paștele Blajinilor, oficiate de către slujitorii de cult în biserici și cimitire, se vor desfășura pe parcursul a trei zile consecutiv – în data de 8, 9 și 10 mai.

„Hotărârea prevede că, în scopul evitării aglomerațiilor în lăcașele de cult și în cimitire, vor fi respectate măsurile de prevenire și control a infecției COVID -19, prevăzute în Hotărârea nr.54 din 29 aprilie 2021 a Comisiei Naționale de Sănătate Publică. În cimitirele din raza raionului Orhei se va admite un număr limitat de persoane la fiecare mormânt, cu păstrarea distanței fizice de cel puțin un metru. CESP recomandă părăsirea teritoriului cimitirului după procedura de pomenire în timp rezonabil”, se menționează în Hotărârea CESP Orhei.

Directoarea întreprinderii municipale „Combinatul Servicii Funerare”, Ludmila Boțan, a precizat luni, 4 mai, pentru Ziarul de Gardă că de Paștele Blajinilor, mai exact până la 10 mai inclusiv, va fi interzis accesul cetățenilor în cimitire în baza ultimei Dispoziții valabile a Comisiei Extraordinare de Sănătate Publică a municipiului Chișinău (CESP), aprobată vineri, 30 aprilie. Detalii aici

Ofițera de presă din cadrul Poliției Capitalei Natalia Stati a declarat miercuri, 5 mai, pentru Ziarul de Gardă că cetățenii care vor încălca măsura privind interzicerea accesului în cimitirele din mun. Chișinău vor fi documentati și sancționați pentru „nerespectarea măsurilor de profilaxie, prevenire și/sau combatere a bolilor epidemice” în baza articolului 76 prim din Codul Contravențional.

Astfel, potrivit art. 76 prim, în cazul persoanelor fizice se vor aplica amenzi de la 2 000 la 5 000 lei, iar pentru persoane juridice, de la 10 000 de lei până la 30 000 lei.

La 5 mai curent, mitropolitul Vladimir i-a adresat o scrisoare primarului general al Capitalei, Ion Ceban, prin care roagă autoritățile municipale să permită organizarea Paștelui Blajinilor în cimitirele din municipiul Chișinău.

După adresarea Mitropolitului, Ludmila Boțan, directoarea întreprinderii municipale „Combinatul Servicii Funerare”, a venit cu precizări în aces sens, menționând că, pe timp de pandemie, organizarea și desfășurarea sărbătorii Paștele Blajinilor este „un pericol major, real și iminent pentru sănătatea chișinăuienilor și nu doar, îndeosebi pentru populația vârstnică, care în esență reprezintă cea mai înaltă rată de vizitatori”.