Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ ULTIMA ORĂ! Scrisoarea adresată…

DOC ULTIMA ORĂ! Scrisoarea adresată de către Mitropolitul Vladimir către autoritățile municipale în legătură cu desfășurarea Paștelui Blajinilor în cimitire

Foto-simbol

Mitropolitul Vladimir i-a adresat miercuri, 5 mai, o scrisoare primarului general al Capitalei, Ion Ceban, prin care roagă autoritățile municipale să permită organizarea Paștelui Blajinilor în cimitirele din municipiul Chișinău.

În scrisoarea formulată, Mitropolitul invocă mai multe motive în susținerea cererii făcute către autorități.

Intervenim cu rugămintea de a permite desfășurarea Paștilor Blajinilor în cimitirile municipiului Chișinău invocând motivele:

  • Deja al doilea an consecutiv credincioșii nu se bucură de acest praznic pentru pomenirea adormiților.
  • Numeroși credincioși au decedat în ultimul an și apropiații au posibilitatea de a săvârși rugăciuni de pomenire de obște.
  • Numărul persoanelor contaminate cu Covid-19 este într-o constantă și evidentă descreștere.
  • Majoritatea creștinilor s-au conformat și respectă prevederile impuse de autorități privind prevenirea și răspândirea virusului de tip nou.
  • Ceremoniile religioase se desfășoară în aer liber, iar mormintele sunt poziționate la distanță mai mare de 1.5 – 2 metri.
  • O bună parte dintre creștini au plecat la cimitirile din alte zone, iar autoritățile bisericești îndeamnă să meargă în grupuri restrânse și să se abțină de la mese de pomenire în locurile publice.
  • Unele Comisiei pentru situații excepționale din alte regiuni ale Republicii deja și-au revăzut deciziile, permițând credincioșilor să viziteze cimitirile în zilele de 9 și 10 mai. Vă asigurăm de toată deschiderea și colaborare în vederea bunei desfășurării a celei mai importante zile de pomenire a celor apăsați pe meleagurile noastre”, notează Mitropolitul în scrisoare.

Scrisoare adresată de către Mitropolitul Vladimir:

Directoarea întreprinderii municipale „Combinatul Servicii Funerare”, Ludmila Boțan, a precizat luni, 4 mai, pentru Ziarul de Gardă că de Paștele Blajinilor, mai exact până la 10 mai inclusiv, va fi interzis accesul cetățenilor în cimitire în baza ultimei Dispoziții valabile a Comisiei Extraordinare de Sănătate Publică a municipiului Chișinău (CESP), aprobată vineri, 30 aprilie. Detalii aici

Dispoziția CESP Chișinău:

Hotarare CESP nr. 35 din 30… by Primăria Chișinău

Ofițera de presă din cadrul Poliției Capitalei Natalia Stati a declarat miercuri, 5 mai, pentru Ziarul de Gardă că cetățenii care vor încălca măsura privind interzicerea accesului în cimitire vor fi documentati și sancționați pentru „nerespectarea măsurilor de profilaxie, prevenire și/sau combatere a bolilor epidemice” în baza articolului 76 prim din Codul Contravențional.

Astfel, potrivit art. 76 prim, în cazul persoanelor fizice se vor aplica amenzi de la 2 000 la 5 000 lei, iar pentru persoane juridice, de la 10 000 de lei până la 30 000 lei.