Principală  —  IMPORTANTE   —   Precizările directoarei „Combinatului Servicii Funerare”,…

Precizările directoarei „Combinatului Servicii Funerare”, în legătură cu desfășurarea Paștelui Blajinilor, după scrisoarea Mitropolitului Vladimir

Foto-simbol

După ce Mitropolitul Vladimir i-a adresat miercuri, 5 mai, o scrisoare primarului general al capitalei, Ion Ceban, prin care a cerut autorităților municipale să permită organizarea Paștelui Blajinilor în cimitirele din municipiul Chișinău, Ludmila Boțan, directoarea întreprinderii municipale „Combinatul Servicii Funerare”, a venit cu precizări în aces sens.

Boțan spune că în situația pandemică din R. Moldova, organizarea și desfășurarea sărbătorii Paștele Blajinilor este „un pericol major, real și iminent pentru sănătatea chișinăuienilor și nu doar, îndeosebi pentru populația vârstnică, care în esență reprezintă cea mai înaltă rată de vizitatori”.

„În activitatea sa, întreprinderea se conduce de actele normative în vigoare, având ca bază – Statutul ÎM „Combinatul Servicii Funerare”, Hotărârea Guvernului R. Moldova nr. 1072 din 22 octombrie 1998, Decizia Consiliului municipal Chişinău nr. 4/11 din 15 aprilie 2010 (…). Inițial, accesul cetățenilor în cimitirele subordonate Întreprinderii Municipale „Combinatul Servicii Funerare” a fost restricționat în temeiul deciziei nr. 2 a Comisiei pentru Situații a municipiului Chișinău, încă începând cu 15 aprilie 2021, iar populația a fost informată inclusiv prin intermediul mijloacelor de informare în masă. Ulterior, decizia de restricționare a accesului pe teritoriul cimitirelor municipale, în perioada sărbătorilor de Paști, 2-10 mai, a fost reconfirmată prin Hotărârea Nr. 35 din 30 aprilie 2021 a Comisiei Extraordinare de Sănătate Publică a municipiului Chișinău”, a spus Boțan într-o postare pe Facebook.

Directoarea întreprinderii municipale „Combinatul Servicii Funerare”, Ludmila Boțan, mai spune că ținând cont de faptul că cimitirul „Sf. Lazăr” este unul dintre cele mai mari cimitire din Europa de Sud-Est (aproximativ 145 ha), unde se află peste 300 mii de morminte, asigurarea fluxului continuu de vizitatori, la cele trei puncte de acces, astfel încât să fie evitată aglomerația, chiar și cu acordarea sprijinului din partea organelor de asigurare a ordinii publice nu este posibilă.

„În preajma sărbătorilor Pascale cimitirele devin cele mai aglomerate locuri. Imposibilitatea respectării recomandărilor comisiei naționale și locale de sănătate publică, cum ar fi: termometria, purtarea obligatorie a măștilor, igiena mâinilor, păstrarea distanței sociale, dezinfectarea suprafețelor, la care se adaugă tradiționala pomenire a răposaților prin consumul băuturilor alcoolice, al produselor alimentare, schimbul de pomeni și îmbulzirea în jurul mormintelor constituie premise de declanșare a unei creșteri de cazuri de îmbolnăviri. În vederea abordării echitabile și egale a problemei, măsura a fost impusă și pentru celelalte cimitire a orașului, unde chiar și la cele mai mici cimitire, amplasate la periferii, controlul respectării măsurilor de siguranță devine și mai stringent”, a menționat directoarea.

În context, Ludmila Boțan face apel la rațiunea și spiritul civic al cetățenilor.

„Odată cu instituirea restricției de accesare, Î.M. Combinatul Servicii Funerare se confruntă cu un număr mare de intrări nesancționate a persoanelor, care în opinia noastră acționează iresponsabil și nepăsător, sfidând în așa fel grav măsurile de securitate a sănătății și ordinii publice. La moment, au fost suspendate principalele activități, cu excepția ceremoniilor de înhumare curente, fapt ce generează o reducere semnificativă a veniturilor întreprinderii. Cu toate acestea, suntem conștienți de riscul răspândirii necontrolate a infecției, dar viața și sănătatea vizitatorilor noștri constituie o prioritate incontestabilă. Astfel, facem apel la rațiune și spiritul civic al cetățenilor, optăm pentru petrecerea în siguranță a sărbătorilor și depășirea cât mai rapidă a epidemiei. Ne dorim să comemorăm pe cei trecuți în neființă, încă mulți ani înainte, dar în siguranță, ori viața are întotdeauna prioritate”, a conchis Boțan.

Mitropolitul Vladimir i-a adresat miercuri, 5 mai, o scrisoare primarului general al capitalei, Ion Ceban, prin care a rugat autoritățile municipale să permită organizarea Paștelui Blajinilor în cimitirele din municipiul Chișinău. În scrisoarea formulată, Mitropolitul invocă mai multe motive în susținerea cererii făcute către autorități.

Accesul cetățenilor în cimitirele din subordinea ÎM „Combinatul Servicii Funerare” din municipiul Chișinău de Paștele Blajinilor va fi interzis, cu excepția procesiunilor funerare. Solicitată de Ziarul de Gardă, Ludmila Boțan, directoarea întreprinderii municipale „Combinatul Servicii Funerare”, ne-a comunicat anterior faptul că decizia Comisiei Extraordinare de Sănătate Publică a municipiului Chișinău (CESP), aprobată vineri, 30 aprilie, rămâne în vigoare.

CESP a stabilit vineri, 30 aprilie, noi măsuri în contextul situației pandemice prin COVID-19. Astfel, pe teritoriul municipiului Chișinău rămâne în vigoare gradul de alertă „Cod roşu” cu menținerea stării de urgență în sănătatea publică, în baza indicatorului de incidenţă cu noul coronavirus în ultimele 14 zile.

Potrivit deciziei adoptate, se mențin măsurile de prevenire şi control a infecţiei COVID-19: purtarea obligatorie a măștilor de protecție în toate spațiile publice deschise și închise pe întreg teritoriul municipiului Chișinău, inclusiv în stradă și în transportul public.