Principală  —  IMPORTANTE   —   ULTIMĂ ORĂ! Curtea Constituțională a…

ULTIMĂ ORĂ! Curtea Constituțională a respins cererea de suspendare a decretului președintei Sandu privind desemnarea lui Igor Grosu pentru funcția de premier

Sursa foto: ZdG

Curtea Constituțională a pronunțat astăzi, 19 martie, decizia prin care a respins cererea de suspendare a acțiunii decretului președintei R. Moldova, Maia Sandu, privind desemnarea lui Igor Grosu, în calitate de candidat pentru funcția de prim-ministru. 

De asemenea, Curtea a declarat admisibilă sesizarea nr. 60a/2021 depusă de socialiștii Vasile Bolea, Grigore Novac, Alexandr Suhodolski și Vlad Batrîncea, deputați în Parlament. 

Ședința Curții Constituționale în cadrul căreia va fi examinată în fond sesizarea pe 22 martie, la ora 10:00.

Președinta R. Moldova Maia Sandu a semnat marți, 17 martie, decretul prin care l-a desemnat pe Igor Grosu, președintele interimar al Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) în calitate de candidat la funcția de prim-ministru. Decizia a fost luată după ce Mariana Durleșteanu, pe care socialiștii au înaintat-o la funcția de prim-ministru, a anunțat, tot marți, că își retrage candidatura.

Marți, 16 martie, la Președinție, deputați din fracțiunile parlamentare din Legislativul de la Chișinău au discutat cu președinta R. Moldova, Maia Sandu, despre situația politică din țară.

Liderul fracțiunii parlamentare a Partidul Socialiștilor din R. Moldova (PSRM) Corneliu Furculița a dat citire la începutul ședinței Parlamentului din 18 martie, unui document privind crearea unei noi majorități parlamentare pentru desemnarea unui candidat la funcția de premier al R. Moldova. Furculiță însă nu a precizat cine sunt și câți deputați fac parte din noua majoritatea parlamentară.

Ulterior a fost făcut publică lista dar și numele candidatului propus de majoritatea parlamentară.

Vladimir Golovatiuc, ambasadorul R. Moldova în Federația Rusă este candidatul noii majorități parlamentare la funcția de premier al R. Moldova. Decizia a fost luată după ce Mariana Durleșteanu, candidata desemnată anterior de către PSRM și-a retras candidatura.