Principală  —  IMPORTANTE   —   Furculiță anunță constituirea unei noi…

Furculiță anunță constituirea unei noi majorități parlamentare. Președinta R. Moldova, invitată din nou la consultări

Liderul fracțiunii parlamentare a Partidul Socialiștilor din R. Moldova (PSRM) Corneliu Furculița a dat citire la începutul ședinței Parlamentului din 18 martie, unui document privind crearea unei noi majorități parlamentare pentru desemnarea unui candidat la funcția de premier al R. Moldova. Furculiță însă nu a precizat cine sunt și câți deputați fac parte din noua majoritatea parlamentară.

„Anunțăm constituirea unei majorități parlamentare și invităm președintele Republicii Moldova pentru consultări cu majoritatea la ora 12:00. Consultările pot avea loc la Președinție sau Parlament, la discreția președintelui țării”, a declarat Furculiță.

În acest sens, noua majoritate parlamentară a invitat-o președinta țării, Maia Sandu, la ora 12:00, pentru noi consultări.

Partidul Socialiștilor din R. Moldova urmează să își înainteze, din nou, propriul candidat pentru funcția de prim-ministru, în contextul în care, Mariana Durleșteanu, candidata desemnată anterior de către PSRM și-a retras candidatura. Anunțul a fost făcut miercuri, 17 martie, de către deputatul socialist Vlad Batrâncea, care a menționat că joi va fi anunțat numele candidatului „din partea majorității parlamentare”. În spațiul public se vehiculează faptul că fostul ministru al Finanțelor, Serghei Pușcuța, ar fi candidatul pe care PSRM urmează să-l înainteze la funcția de prim-ministru.

În context, parlamentarul socialist a anunțat că mâine, din partea majorității parlamentare, va fi înaintat un candidat la funcția de prim-ministru. Batrâncea susține că anterior candidatul care urmează să fie desemnat „a condus anumite procese importante și are o experiență bună în gestionarea crizelor”.

Marți, 16 martie, președinta Maia Sandu a semnat decretul prin care l-a desemnat pe Igor Grosu, președintele interimar al Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) în calitate de candidat la funcția de prim-ministru. Decizia a fost luată după ce Mariana Durleșteanu, pe care socialiștii au înaintat-o la funcția de prim-ministru, a anunțat tot marți, că își retrage candidatura. Despre retragerea candidaturii ei la funcția de premier, Durleșteanu a anunțat printr-un mesaj publicat pe pagina ei de Facebook, în timp ce deputații fracțiunii PSRM se aflau, la Președinție, la consultările cu președinta R. Moldova, Maia Sandu.

La 11 februarie curent, în timp ce prim-ministra desemnată, Natalia Gavrilița, își prezenta în plenul Parlamentului programul de Guvernare, PSRM a propus propriul candidat pentru funcția de premier. Despre asta a anunțat atunci președintele socialiștilor, Igor Dodon, care a declarat că Mariana Durleșteanu este candidata propusă de socialiști.

Tot atunci, președintele fracțiunii parlamentare a Partidului Socialiștilor (PSRM), Corneliu Furculiță, a anunțat că 54 de deputați – din PSRM, transfugii din „Pentru Moldova”, Partidul Șor și trei deputați independenți – au semnat pentru constituirea unei majorități parlamentare, pentru desemnarea candidatului PSRM pentru funcția de premier.