Principală  —  IMPORTANTE   —   Cine este Igor Grosu, candidatul…

Cine este Igor Grosu, candidatul înaintat de președinta R. Moldova la funcția de premier

Foto: acum.md

Președintele interimar al Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Igor Grosu este candidatul la funcția de prim-ministru, înaintat de presedinta R.Moldova, Maia Sandu, după consultările cu fracțiunile parlamentare de astăzi, 16 martie.

Igor Grosu, de profesie pedagog, este președintele interimar al Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) și deputat al fracțiunii PAS. Conform profilului realizat în cadrul inițiativei civice „Pentru un Parlament Curat 2019”, în 2003, Grosu a exercitat funcția de coordonator de proiect la Ministerul Economiei. În decembrie 2003– iunie 2004, a fost manager de proiect la Ministerul Economiei, iar din 2004 până în 2008, a ocupat postul de șef al Secretariatului Consiliului pentru Participare din cadrul Ministerului Economiei. În august–septembrie 2008, Igor Grosu a fost șef al Secretariatului Consiliului pentru Participare, Departamentul pentru Analiza Politică al Cancelariei de Stat, PNUD. În 2009–2012, a fost expert principal în cadrul Cancelariei de Stat. În perioada 2005–2012 a deținut funcția de membru al Consiliului de Administrație „Amnesty International Moldova”.

Potrivit declarației de avere și interese personale, în 2019, Igor Grosu a avut un salariu de 124 472 de lei de la Parlamentul R. Moldova. Igor Grosu a mai câștigat 1.200 de euro din darea în locațiune a apartamentului și 104 188 lei de la Parlamentul R.Moldova, drept compesație lunară neimpozitată pentru cheltuieli de tratament , compensatie neimpozabilă pentru cheltuieli legate de îndeplinirea atribuțiilor de serviciu, cheltuieli de promovare și de protocol, indemnizație lunară neimpozabilă pentru transport.

Familia Grosu deține opt terenuri, șase agricole și două terenuri intravilane. Familia Grosu are și două case cu suprafața de 82,3 metri pătrați și respectiv 121,7 m. p., un apartament de 47,2 m. p., un spațiu comercial de 39,6 m.p și alte trei imobile. La fel, familia Grosu are o mașină Volksvagen Touran, care costă 7.800 de euro, potrivit declarației de avere și interese personale.

Mariana Durleșteanu, pe care socialiștii au înaintat-o la funcția de prim-ministru, a anunțat marți, 16 martie, că își retrage candidatura la funcția de premier, printr-un mesaj publicat pe pagina ei de Facebook. Anunțul a fost făcut în timp ce deputații fracțiunii PSRM se aflau, la Președinție, la consultările cu președinta R. Moldova Maia Sandu.

Președinta R.Moldova, Maia Sandu, a declarat că a aflat despre retragerea Marianei Durleșteanu după ce s-au încheiat consultările cu fracțiunile parlamentare.

„Am luat act de decizia Marianei Durleșteanu de a-și retrage candidatura la funcția de premier. Având în vedere că nu există un candidat care să fie de o majoritate parlamentară, am decis să-l înaintez pe Igor Grosu la funcția de premier și i-am cerut candidatului desemnat să pregătească programul și să formeze o echipă cu care să meargă în Parlament”, a declarat Maia Sandu, după consultări.

Marți, 16 martie, la Președinție, deputați din fracțiunile parlamentare din Legislativul de la Chișinău au discutat cu președinta R. Moldova, Maia Sandu, despre situația politică din țară.