Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Ex-ministra Mediului, numită în funcția…

Ex-ministra Mediului, numită în funcția de consilieră a președintei Maia Sandu

Fosta ministră a Mediului, Iuliana Cantaragiu, care și-a dat demisia la începutul lunii septembrie, a fost numită în funcția de consilieră a președintei Maia Sandu în domeniul protecției mediului și schimbărilor climatice.

Decretul a fost semnat de șefa statului luni, 19 decembrie, potrivit documentului publicat pe site-ul Președinției.

743 by Ziarul de Gardă on Scribd

La scurt timp după ce a demisionat, după criticile prim-ministrei Natalia Gavrilița în legătură cu întârzierea termenului de lansare a platformei lemne.md, Iuliana Cantaragiu a afirmat că „sarcina principală a Ministerului Mediului este de a proteja mediul și de a gestiona durabil resursele naturale, inclusiv cele forestiere și nu de a vinde lemne”. Un astfel de comentariu a fost lăsat vineri, 7 octombrie, la o imagine de pe pagina de Facebook a Ministerului Mediului, publicată încă la 20 septembrie, la scurt timp după lansarea oficială a platformei lemne.md.

Iuliana Cantaragiu a menționat că îi „pare rău că se încearcă cu disperare să se transforme Ministerul Mediului în magazin de lemne”.

„Mandatul și sarcina principală a Ministerului Mediului este de a proteja mediul și de a gestiona durabil resursele naturale, inclusiv cele forestiere și nu de a vinde lemne. Că în procesul de gestionare a fondului forestier, apar produse, precum lemnul de foc, care poate fi vândut, este o activitate secundară. Ce va rămâne în memoria oamenilor după acest exercițiu neinspirat?”, a scris fosta ministră în comentariul la postarea din 20 septembrie de pe pagina de Facebook a Ministerului Mediului.

În cadrul ședinței Guvernului din 7 septembrie, Iuliana Cantaragiu, pe atunci ministră a Mediului, a anunțat că site-ul lemne.md, pe care urmau să fie plasate informații cu privire la procesul de distribuire a lemnelor, va fi lansat în câteva săptămâni. În replică, prim-ministra Natalia Gavrilița a spus că „toate lucrurile trebuie la timp făcute” și a solicitat ca platforma „să fie lansată până pe 15 septembrie”.

Ulterior, în cadrul unei conferințe de presă, cu zâmbetul pe buze și ușor ironică, Iuliana Cantaragiu, a spus că atât site-ul, cât și linia verde urmau să fie lansate încă pe 1 septembrie, însă s-au întâmplat anumite „lucruri care nu neapărat au depins” de cei de la Ministerul Mediului și de aceea linia fierbinte a fost lansată abia pe 7 septembrie, iar site-ul urmând a fi lansat în următoarea perioadă.

„Că nu este linia verde și site-ul gata? Da! Ok! Trebuia să fie pe 1 septembrie, n-au fost gata până acum. Acum se lansează. Este o chestie care trebuia să fie făcută anterior. Sunt lucruri care nu neapărat au depins de noi, dar nu contează, trebuia să fie și nu sunt făcute. Da! Și?”, astfel a comentat pe 7 septembrie Iuliana Cantaragiu întârzierea termenului de lansare a Liniei verzi și a site-ului „lemne.md”.

A doua zi, pe 8 septembrie, Iuliana Cantaragiu, a anunțat că și-a depus demisia din funcție. Aceasta nu a anunțat motivele pentru care pleacă din Guvernul Gavrilița.

Noua ministră a Mediului, Rodica Iordanov, a depus vineri, 18 noiembrie, jurământul de învestire în funcție.

VIDEO Averea cu care vin în Guvern noii miniștri