Principală  —  Ştiri  —  Social   —   VIDEO/ Noii miniștri ai Economiei…

VIDEO Noii miniștri ai Economiei și Mediului au depus jurământul. Maia Sandu: „Schimbările trebuie făcute la timp”

Ministrul Economiei, Dumitru Alaiba, și ministra Mediului, Rodica Iordanov, au depus vineri, 18 noiembrie, jurământul de învestire în funcție. La eveniment au paticipat președinta R. Moldova, Maia Sandu, și prim-ministra, Natalia Gavrilița.

„Vreau să le mulțumesc colegilor care au plecat pentru efort și sacrificiu. Știu că toată lumea a muncit onest, știu că a fost greu. Nu este ușor să-ți asumi instituții aproape nefuncționale, după ani de subminare a statului și două decenii de politici proaste de angajare, promovare și motivare a personalului. Schimbările trebuie făcute și ele trebuie făcute la timp. Este o vorbă, omul potrivit, la locul potrivit. (…) Domnilor miniștri, bine ați venit în echipă.

Domnule ministru Alaiba, sunt sigură că împărtășiți îngrijorările cu privire la situația din domeniul economic. Știu că înțelegeți cât de important este rolul businessului, a mediului de afaceri atât pentru îmbunătățirea nivelului de trai al populației, cât și pentru consolidarea democrației. Aștept acțiuni curajoase și prompte. Doamna ministru Iordanov, vă cunosc ca un luptător înflăcărat pentru rezolvarea problemelor de mediu. Pentru asigurarea unui mediu sănătos avem nevoie de progres real în implementarea programului național de împădurire și în implementarea strategiei de management a deșeurilor. Sper să vedem acest progres în viitorul apropiat”, a spus președinta Maia Sandu noilor miniștri.

Prim-ministra Natalia Gavrilița a punctat că noii miniștri trebuie să preia „ceea ce a fost făcut bun” pe domeniile lor și să se concentreze pe lucrurile care „necesită o prioritizare mai mare”.

„Le mulțumesc domnului Gaibu și doamnei Cantaragiu pentru că au muncit onest și cu dedicație în domeniile pe care le reprezintă. Au fost inițiate anumite activități acum, domnilor miniștri, dumneavoastră trebuie să preluați ceea ce a fost făcut bun, să continuați aceste eforturi și să vă concentrați pe lucrurile care necesită o prioritizare mai mare. (…) Împreună cu noii miniștri vom face tot posibilul ca, nu doar să trecem cu bine de această iarnă, dar și să ancorăm Moldova, ireversibil, în procesul de integrare europeană”, a declarat prim-ministra Natalia Gavrilița.

Despre schimbarea conducerii la cele două ministere a anunțat prim-ministra Natalia Gavrilița la ședința Guvernului din 16 noiembrie. Ministrul Economiei Sergiu Gaibu și-a dat demisia, iar în locul lui a venit deputatul PAS Dumitru Alaiba.

Dumitru Alaiba este deputat în Parlamentul R. Moldova la al doilea mandat, membru al fracțiunii Partidului Acțiune și Solidaritate. În perioada 2009-2013, Dumitru Alaiba a activat în cadrul Guvernului condus de Vlad Filat. Ulterior, timp de trei ani, a condus Consiliul Economic pe lângă prim-ministrul R. Moldova. Este membru fondator al Centrului de Politici și Reforme.

Potrivit declarației de avere și interese personale, Dumitru Alaiba a obținut în 2021 un salariu de circa 224 947 de lei pentru funcția de deputat. De asemenea, Alaiba declară și compensații/ indemnizații în sumă anuală de 219 929 de lei.

Rodica Iordanov vine la conducerea Ministerului Mediului, după ce din 23 august 2021 ocupă funcția de secretară de stat a instituției. Din septembrie 2022, Ministerul Mediului a rămas fără șef după ce Iuliana Cantaragiu a anunțat că și-a depus demisia din funcție. Interimatul funcției de ministru al Mediului a fost asigurat din 7 octombrie, prin cumul, de ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare Vladimir Bolea.

Potrivit declarației de avere și interese personale, Iordanov a primit în anul 2021 de la Ministerul Mediului un salariu de puțin peste 78 de mii de lei, aproximativ 108 mii de lei – salariu de la Universitatea de Stat din Moldova și aproape 35 de mii de lei de la Asociația Obștească EcoContact.