Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   CEC a stabilit data alegerilor…

CEC a stabilit data alegerilor locale generale

Comisia Electorală Centrală (CEC) a stabilit, în cadrul ședinței de marți, 4 iulie, data alegerilor locale generale. Astfel, acestea se vor desfășura pe 5 noiembrie 2023.

Hotărârea va intra în vigoare la data de 7 august 2023, atunci când va începe și perioada electorală.

Campania electorală va începe la data înregistrării concurenților electorali, dar nu mai devreme de 30 de zile înainte de ziua votării.

În perioada următoare, CEC va elabora și va aproba Programul calendaristic pentru realizarea acțiunilor de organizare și desfășurare a alegerilor locale generale, care va conține acțiunile ce urmează a fi întreprinse pentru organizarea scrutinului, termenele de realizare a acestora, precum și responsabilii de fiecare acțiune pornind de la competențele principalilor subiecți implicați în procesul electoral. 

Până în prezent, pentru funcția de primar al municipiului Chișinău și-au anunțat intenția de a participa la scrutin mai multe persoane, printre care candidații Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Partidului „Coaliția pentru Unitate și Bunăstare” (CUB) și Platformei Demnitate și Adevăr (DA).

În 2019, alegerile pentru Primăria Chișinău au fost câștigate de candidatul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), Ion Ceban, care l-a învins pe candidatul Blocului ACUM, Andrei Năstase, cu un avantaj de 11 294 de voturi.

Ion Ceban a devenit primul candidat al unui partid de stânga, ales primar al municipiului Chișinău. După victoria sa a promis public că se retrage din PSRM și nu va face politică, fiind primar al tuturor chișinăuienilor. În 2022, Ceban a anunțat că-și lansează „Partidul Mișcarea Alternativă Națională” și că va candida, în 2023, pentru al doilea mandat de primar al municipiului Chișinău.