Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   VIDEO/ Fostul viceprimar al capitalei…

VIDEO Fostul viceprimar al capitalei Victor Chironda este candidatul Platformei DA la alegerile pentru funcția de primar al municipiului Chișinău

sursa: Victor Chironda/ Facebook

Platforma Demnitate și Adevăr (DA) și-a anunțat luni, 3 iulie, candidatul pentru funcția de primar al Municipiului Chișinău. Este vorba de fostul viceprimar Victor Chironda.

Victor Chironda a fost demis la 2 iulie 2021 din funcția de viceprimar al Capitalei, în urma unui vot de neîncredere al consilierilor municipali. Subiectul a fost inclus pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Municipal Chișinău (CMC). După mai multe dezbateri pe acest subiect, majoritatea consilierilor au votat pentru demisia lui Chironda. Demisia viceprimarului a vinit și după mai multe tensiuni dintre Chironda și Ceban. 

Ulterior, Curtea de Apel (CA) Chișinău a admis joi, 7 aprilie, recursul depus de Victor Chironda și a suspendat decizia Consiliului Municipal Chișinău (CMC) prin care Chironda a fost eliberat din funcția de viceprimar al municipiului Chișinău.Decizia a fost pronunțată de către Colegiul Civil, Comercial şi de Contencios Administrativ al Curţii de Apel Chişinău în componența magistraților – Ghenadie Mîra, Grigore Dașchevici și Angela Bostan.

Alegerile locale urmează să aibă loc pe 29 octombrie sau pe 5 noiembrie 2023.

În 2019, alegerile pentru Primăria Chișinău au fost câștigate de candidatul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), Ion Ceban, care l-a învins pe candidatul Blocului ACUM, Andrei Năstase, cu un avantaj de 11 294 de voturi.

Ion Ceban a devenit primul candidat al unui partid de stânga, ales primar al municipiului Chișinău. După victoria sa a promis public că se retrage din PSRM și nu va face politică, fiind primar al tuturor chișinăuienilor. În 2022, Ceban a anunțat că-și lansează „Partidul Mișcarea Alternativă Națională” și că va candida, în 2023, pentru al doilea mandat de primar al municipiului Chișinău.