Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Primarul capitalei Ion Ceban, care…

Primarul capitalei Ion Ceban, care zilele trecute a anunțat lansarea Partidului Mișcarea Alternativă Națională, susține că nu are ambiții de a deveni președinte de țară și anunță că va candida pentru al doilea mandat de primar al Chișinăului

Primarul capitalei Ion Ceban, care zilele trecute a anunțat că-și lansează „Partidul Mișcarea Alternativă Națională”, susține că nu are ambiții de a deveni președinte de țară și că va candida, în 2023, pentru al doilea mandat de primar al municipiului Chișinău. Declarații în acest sens au fost făcute în cadrul emisiunii Puterea a Patra, de la postul de televiziune N4.

„Voi candida la funcția de primar. Am discutat acest lucru cu familia, am discutat acest lucru cu echipa. Avem de finalizat foarte multe proiecte începute, proiecte mari, proiecte importante pentru municipiul Chișinău. Cei trei ani de activitate dau dovadă de faptul că avem și potential, peste 80% din cele promise în campania electorală au fost realizate.

(…) Este bine să ducem la bun sfârșit proiectele mari începute, care nu neapărat se finalizează în toamna anului 2023. Lucrăm la multe alte proiecte noi”, a spus Ion Ceban.

Fiind întrebat despre alegerile prezidențiale din 2024, în contextul lansării Partidului Mișcarea Alternativă Națională, Ion Ceban a declarat că nu are ambiții de a candida la funcția de președinte al țării pentru că „are de finalizat proiectele inițiate”.

„Nu am asemenea ambiții, pentru că am de finalizat multe proiecte pe care le-am inițiat”, a mai spus Ceban.

Primarul capitalei, socialistul Ion Ceban, a anunțat în cadrul unui briefing de presă, organizat pe 23 august în incita Primăriei Chișinău, lansarea partidului „Partidul Mișcarea Alternativă Națională”. Ceban nu a oferit multe detalii, menționând că în prezent se lucrează la statutul și programul partidului, precum și toate aspectele tehnice privind înregistrarea formațiunii.

„Sunt în fața dumneavoastră pentru a anunța că lansăm Partidul Mișcarea Alternativă Națională. Partidul care este pentru faptele făcute și contra vorbelor sterile. Suntem pentru dezvoltarea țării, pentru renaștere și modernizare, pentru independență și neutralitatea R. Moldova. Suntem pentru integrarea europeană începută mulți ani în urmă și pentru asta vom lupta și acționa. (…) În prezent începe să lucrăm la statutul și programul partidului, toate aspectele tehnice privind înregistrarea formațiunii. Cu detalii vom reveni”, a anunțat primarul capitalei Ion Ceban

În decembrie 2021, primarul capitalei Ion Ceban, ales pe listele PSRM, a anunțat că lansează Mișcarea Alternativă Națională (MAN) care, potrivit lui, urma să fie o alternativă a actualei guvernări.

Primarul Capitalei Ion Ceban anunță că lansează Mișcarea Alternativă Națională: „Au fost guvernări corupte, oligarhice, dar mai proastă guvernare R. Moldova nu a avut niciodată”

În 2019, Ion Ceban, candidatul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), a câștigat alegerile pentru Primăria Chișinău. Ceban l-a învins pe candidatul Blocului ACUM, Andrei Năstase, care a acumulat 47,61%, cu un avantaj de 11 294 de voturi.

Ion Ceban a devenit primul candidat al unui partid de stânga, ales primar al municipiului Chișinău. După victoria sa a promis public că se retrage din PSRM și nu va face politică, fiind primar al tuturor chișinăuienilor. Cu 2 săptămâni înaine de alegerile prezidențiale din 2020 însă, Ion Ceban a anunțat că își ia concediu pe cont propriu pentru a-l susține pe Igor Dodon.

Este considerat un apropiat al lui Igor Dodon, alături de care a apărut în mai multe ipostaze și cu care regulat a ținut ședințe la sediul Președinției, pe când Dodon era președinte, despre situația din municipiu.