Principală  —  IMPORTANTE   —   „Cămătarul” de la CNA: Din…

„Cămătarul” de la CNA: Din arest în Penitenciarul nr. 13, în arest la domiciliu, apoi sub control judiciar, în 50 de zile. Istoria unui dosar penal, pornit în urma unor anchete ale ZdG

Ghenadie Tanas, șeful Direcției generale urmărire penală a Centrului Național Anticorupție (CNA), cercetat penal pentru îmbogățire ilicită, fals în declarații și practicarea ilegală a activității financiare a fost eliberat din izolator, fiind cercetat în stare de libertate. 

Tanas a ajuns să figureze într-un dosar penal la patru ani după ce ZdG a scris pentru prima dată despre averea și tranzacțiile dubioase în care acesta a fost implicat și la câteva săptămâni după ce, despre el, s-a discutat de la tribuna Parlamentului, iar ZdG a reluat investigația cu noi detalii despre averea omului care gestionează procesul de urmărire penală din cadrul CNA. 

Vedeți, mai jos, istoria unui dosar penal, pornit în urma unor investigații ale ZdG

Oficial, Ghenadie Tanas deține circa 100 de ha de terenuri agricole, iar fratele și mama celor doi au mai multe locuri de parcare atribuite unui bloc de locuit de pe strada Natalia Gheorghiu din Chişinău. În 2020, angajatul de la CNA s-a mutat cu traiul în apartamentul părinților, procurat în acest bloc, acum zece ani, și-a procurat o nouă Skoda Superb, care l-a costat întreg salariul și pensia luată de la CNA pentru ultimul an, și a scăpat basma curată după un control al averii și intereselor personale, inițiat de Autoritatea Națională de Integritate. Numele mamei și fratelui lui Ghenadie Tanas apar într-o serie de tranzacții imobiliare, conectate și la un prieten de-al bugetarului de la CNA.

ZdG a scris încă în 2017, în ancheta „Tranzacțiile cămătarului de la CNA”, că Ghenadie Tanas, care era șeful Direcției Teritoriale Nord a CNA, deținea bunuri mobile și imobile a căror valoare depășea veniturile sale declarate și că acesta a practicat cămătăria, împrumutând mai multor persoane zeci de mii de euro. Cel puţin într-un caz documentat de ZdG, Tanas a folosit-o pe mama sa, profesoară, pe post de creditor, iar în, cel puţin, patru cazuri Tanas a apelat la instanţa de judecată pentru a obliga datornicii să-i întoarcă aproximativ 60 de mii de euro. Litigiile în care a fost implicat Tanas nu se regăseau în declarațiile cu privire la venituri şi proprietate ale angajatului CNA.

Tranzacţiile cămătarului de la CNA

Totuși, atunci, organele de drept nu au găsit nereguli în activitatea lui Ghenadie Tanas. Mai târziu, în în 2019, a fost promovat în calitate de șef al Direcției Generale Urmărire Penală al instituției, la scurt timp după ce Ruslan Flocea a fost ales de Parlament director al CNA. Și a activat fără a se discuta despre el până în noiembrie 2021. 

În ședința Parlamentului de joi, 18 noiembrie, în timp ce era discutată activitatea CNA, deputatul PAS Andrian Cheptonar, a vorbit minute în șir de la tribuna Parlamentului despre ofițerul CNA Ghenadie Tanas, spunând că acesta este milionar în euro și, datorită averilor pe care le deține, a fost poreclit de către colegi drept „oligarhul”.

2 decembrie 2021
La scurt timp după declarațiile din Parlament, ZdG a verificat informațiile anunțate de alesul poporului și a prezentat detalii noi despre apartamentele, casele, construcțiile comerciale, terenurile agricole ale angajatului CNA și afacerile rudelor sale.

Astfel, la 2 decembrie, în ediția print a Ziarului de Gardă este publicată ancheta „Tranzacțiile cămătarului de la CNA: Detalii noi despre averea „milionarului în euro” din instituția abilitată să lupte cu corupția”

7 decembrie 2021
Articolul este publicat și online, pe site-ul zdg.md, împreună cu versiunea video a anchetei. Subiectul a fost preluat de alte instituții de presă și portaluri de știri.


8 decembrie 2021
În dimineața zilei de 8 decembrie 2021, ofițerii Serviciului de Informații și Securitate (SIS) și procurorii anticorupție au descins cu percheziții în biroul de serviciul al șefului Direcției generale urmărire penală a CNA Ghenadie Tanas. Procurorii și ofițerii de securitate au descins cu percheziții și în mai multe locații, inclusiv la membrii familiei sale, care sunt bănuiți pentru complicitate la comiterea infracțiunilor imputate. În total, au fost efectuate 7 percheziții. Procurorii au anunțat că în cadrul perchezițiilor au fost ridicate calculatoare, telefoane mobile și documente care au relevanță la cauza penală. În seara zilei respective, Ghenadie Tanas a fost învinuit oficial de îmbogățire ilicită, fals în declarații și practicarea ilegală a activității financiare, el fiind reținut pentru 72 de ore. 

10 decembrie 2021
Magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, au emis mandat de arestare în privința lui Tanas, acesta fiind plasat în arest preventiv, pe un termen de 20 de zile, în Penitenciarul nr. 13 Chișinău.

27 decembrie 2021
Judecătorii de la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, au dat curs solicitării procurorilor și au prelungit mandatul de arestare pe numele lui Ghenadie Tanas. Mai exact, instanța a dispus prelungirea mandatului pentru încă 20 de zile. 

3 ianuarie 2022
Magistrații Curții de Apel Chișinău au respins recursul avocaților lui Ghenadie Tanas și au menținut mandat de arestare pe numele lui.

14 ianuarie 2022
Ghenadie Tanas a fost plasat în arest la domiciliu, pe un termen de 30 de zile. Procurorul a atacat decizia magistraților Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, la CA Chișinău, însă din cauza grevei avocaților ședința programată pentru 21 ianuarie a fost amânată pentru 25 ianuarie.

25 ianuarie 2022
Magistrații CA Chișinău au respins recursul acuzatorilor de stat și au decis plasarea sub control judiciar a lui Ghenadie Tanas, învinuit de îmbogățire ilicită, fals în declarații și practicarea ilegală a activității financiare. 

Procurora de caz, Eugenia Zubco, a precizat pentru ZdG că „decizia pe dosar ca fi adaptată doar urmare a efectuării tuturor acțiunilor de urmărire penală și aprecierii probelor acumulate. La moment, nu se poate spune va merge sau nu în instanță”.

Urmărirea penală pe acest dosar continuă. ZdG va monitoriza, în continuare, acest caz. 

VIDEO, DOC/ Tranzacțiile cămătarului de la CNA: Detalii noi despre averea „milionarului în euro” din instituția abilitată să lupte cu corupția