Principală  —  IMPORTANTE   —   „Cămătarul” de la CNA, Ghenadie…

„Cămătarul” de la CNA, Ghenadie Tanas, plasat în arest pentru 20 de zile în Penitenciarul nr. 13 Chișinău

Șeful Direcției Generale Urmărire Penală a Centrului Național Anticorupție (CNA), Ghenadie Tanas, învinuit de îmbogățire ilicită, fals în declarații și practicarea ilegală a activității financiare, a plasat în arest preventiv pentru 20 de zile în Penitenciarul nr. 13 Chișinău.

Solicitată de Ziarul de Gardă, procurora Mariana Cherpec, purtătoarea de cuvânt a Procuraturii Generale (PG), ne-a comunicat faptul că magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, au emis mandat de arestare în privința lui Tanas, acesta fiind plasat în arest preventiv, pe un termen de 20 de zile, cu executare în Penitenciarul nr. 13 Chișinău.

Procuratura Anticorupție (PA) a anunțat joi, 9 decembrie, despre rezultatele acțiunilor de urmărire penală efectuate în cadrul dosarului penal în care este vizat șeful Direcției Generale Urmărire Penală a Centrului Național Anticorupție (CNA), Ghenadie Tanas, învinuit de îmbogățire ilicită, fals în declarații și practicarea ilegală a activității financiare.

În dimineața zilei de miercuri, 8 decembrie, procurorii anticorupție și ofițerii Serviciului de Informații și Securitate (SIS) au descins cu percheziții în biroul de serviciu al angajatului CNA și în mai multe locații, inclusiv și la membrii familiei sale, care sunt bănuiți pentru complicitate la comiterea infracțiunilor imputate.

Ghenadie Tanas a fost subiect al mai multor investigații ale Ziarului de Gardă.

VIDEO, DOC/ Tranzacțiile cămătarului de la CNA: Detalii noi despre averea „milionarului în euro” din instituția abilitată să lupte cu corupția

În 2017, Tanas a fost subiect al unei investigații a ZdG cu titlul „Tranzacțiile cămătarului de la CNA”. ZdG scria atunci că Ghenadie Tanas deținea bunuri mobile și imobile a căror valoare depășea veniturile sale declarate și că acesta a practicat cămătăria, împrumutând mai multor persoane zeci de mii de euro. Cel puţin, într-un caz documentat de ZdG Tanas a folosit-o pe mama sa, profesoară, pe post de creditor, iar în, cel puţin, patru cazuri Tanas a apelat la instanţa de judecată pentru a obliga datornicii să-i întoarcă aproximativ 60 de mii de euro. Litigiile în care a fost implicat Tanas nu se regăsesc în declarațiile cu privire la venituri şi proprietate ale angajatului CNA.

La 2 decembrie curent, ZdG a publicat o nouă investigație în care oferă detalii noi despre averea lui Ghenadie Tanas, numit recent de la tribuna Parlamentului „milionarul în euro de la CNA”.

Oficial, Ghenadie Tanas deține circa 100 de ha de terenuri agricole, iar fratele și mama celor doi au mai multe locuri de parcare atribuite unui bloc de locuit de pe strada Natalia Gheorghiu din Chişinău. În 2020, angajatul de la CNA s-a mutat cu traiul în apartamentul părinților, procurat în acest bloc, acum zece ani, și-a procurat o nouă Skoda Superb, care l-a costat întreg salariul și pensia luată de la CNA pentru ultimul an, și a scăpat basma curată după un control al averii și intereselor personale, inițiat de Autoritatea Națională de Integritate.

Numele mamei și fratelui lui Ghenadie Tanas apar într-o serie de tranzacții imobiliare, conectate și la un prieten de-al bugetarului de la CNA.