Principală  —  IMPORTANTE   —   „Cămătarul” de la CNA, Ghenadie…

„Cămătarul” de la CNA, Ghenadie Tanas, din arest în penitenciar în arest la domiciliu. Procurorul a atacat decizia la CA Chișinău, însă din cauza grevei avocaților ședința a fost amânată

Șeful Direcției generale urmărire penală a Centrului Național Anticorupție (CNA), Ghenadie Tanas, învinuit de îmbogățire ilicită, fals în declarații și practicarea ilegală a activității financiare, a fost plasat în arest la domiciliu, pe 14 ianuarie curent, pe un termen de 30 de zile. Procurorul a atacat decizia magistraților Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, la Curtea de Apel (CA) Chișinău, însă din cauza grevei avocaților ședința programată pentru vineri, 21 ianuarie, a fost amânată. Astfel că recursul procurorului urmează să fie examinat marți, 25 ianuarie.

Informația a fost confirmată pentru Ziarul de Gardă de către procurora Mariana Cherpec, purtătoarea de cuvânt a Procuraturii Generale (PG), care ne-a comunicat faptul că, pe 14 ianuarie a fost examinat demersul procurorului anticorupție de prelungire a arestului preventiv în privința lui Ghenadie Tanas. Atunci, magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, au admis parțial demersul procurorului și au dispus plasarea acestuia în arest la domiciliu pe un termen de 30 de zile, însă procurorul nu a fost de acord cu decizia instanței și a contestat-o la Curtea de Apel Chișinău.

„Ședința urma să aibă loc vineri, 21 ianuarie, însă s-a amânat din cauza grevei avocaților. Recursul procurorului se va examina mâine la Curtea de Apel Chișinău”, a declarat Mariana Cherpec.

La începutul lunii decembrie 2021, Ghenadie Tanas a fost plasat în arest preventiv pentru 20 de zile în Penitenciarul nr. 13 Chișinău. Detalii aici.

În dimineața zilei de miercuri, 8 decembrie, procurorii anticorupție și ofițerii Serviciului de Informații și Securitate (SIS) au descins cu percheziții în biroul de serviciu al angajatului CNA și în mai multe locații, inclusiv și la membrii familiei sale, care sunt bănuiți pentru complicitate la comiterea infracțiunilor imputate.

Ghenadie Tanas a fost subiect al mai multor investigații ale Ziarului de Gardă.Publicitate

În 2017, Tanas a fost subiect al unei investigații a ZdG cu titlul „Tranzacțiile cămătarului de la CNA”. ZdG scria atunci că Ghenadie Tanas deținea bunuri mobile și imobile a căror valoare depășea veniturile sale declarate și că acesta a practicat cămătăria, împrumutând mai multor persoane zeci de mii de euro. Cel puţin, într-un caz documentat de ZdG Tanas a folosit-o pe mama sa, profesoară, pe post de creditor, iar în, cel puţin, patru cazuri Tanas a apelat la instanţa de judecată pentru a obliga datornicii să-i întoarcă aproximativ 60 de mii de euro. Litigiile în care a fost implicat Tanas nu se regăsesc în declarațiile cu privire la venituri şi proprietate ale angajatului CNA.

Pe 2 decembrie 2021, ZdG a publicat o nouă investigație în care oferea detalii noi despre averea lui Ghenadie Tanas, numit de la tribuna Parlamentului „milionarul în euro de la CNA”.

Oficial, Ghenadie Tanas deține circa 100 de ha de terenuri agricole, iar fratele și mama celor doi au mai multe locuri de parcare atribuite unui bloc de locuit de pe strada Natalia Gheorghiu din Chişinău. În 2020, angajatul de la CNA s-a mutat cu traiul în apartamentul părinților, procurat în acest bloc, acum zece ani, și-a procurat o nouă Skoda Superb, care l-a costat întreg salariul și pensia luată de la CNA pentru ultimul an, și a scăpat basma curată după un control al averii și intereselor personale, inițiat de Autoritatea Națională de Integritate.

Publicitate
Publicitate