Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ CA Chișinău a suspendat…

DOC CA Chișinău a suspendat decizia CMC prin care Victor Chironda a fost demis din funcția de viceprimar al Capitalei. Chironda: „Voi solicita restabilirea în funcție, iar de luni mă voi prezenta la serviciu”

Curtea de Apel (CA) Chișinău a admis joi, 7 aprilie, recursul depus de Victor Chironda și a suspendat decizia Consiliului Municipal Chișinău (CMC) prin care Chironda a fost eliberat din funcția de viceprimar al municipiului Chișinău.

Decizia a fost pronunțată de către Colegiul Civil, Comercial şi de Contencios Administrativ al Curţii de Apel Chişinău în componența magistraților – Ghenadie Mîra, Grigore Dașchevici și Angela Bostan.

Într-un mesaj postat pe Facebook, Chironda menționează că decizia CA Chișinău demonstrează că demiterea lui din funcția de viceprimar a fost o răfuială politică și susține că va depune o cerere la Primărie prin care va solicita restabilirea în funcție.

„Din păcate această încheiere a generat deja multe consecințe juridice grave. Deja este clar și evident că scopul primarului Ion Ceban a fost înlăturarea mea din procesul autorizării în construcții, în interesele mafiei imobiliare din care a devenit și el parte. Eu am toate argumentele și dovezile necesare pentru a demonstra că actul de constatare a absenței mele „nemotivate” de la serviciu a fost falsificat. Procuratura Chișinău are un proces penal pornit pe acest subiect și sper că procurorul de caz își va îndeplini conștiincios atribuțiile. Astăzi voi depune o cerere la primărie prin care voi solicita restabilirea în funcție iar de luni mă voi prezenta la serviciu. O să îl rog pe dl. Fadei Nagacevschi să imi elibereze biroul și să își caute alt spațiu pentru audierea operelor rock. Până la examinarea cauzei în fond și emiterea unei decizii definitive și irevocabile, eu sunt Viceprimar al mun. Chișinău„, se menționează în mesajul postat de Chironda.

Recursul declarat de Victor Chironda, se admite. Se anulează încheierea Judecătoriei Chişinău (sediul Rîșcani) din 23 iulie 2021, și se adoptă o nouă decizie potrivit căreia: Se admite cererea reclamantului Victor Chironda cu privire la suspendarea actului administrativ contestat. Se suspendă executarea deciziei Consiliului municipal Chișinău nr. 4/4 din 2 iulie 2021 „Cu privire la eliberarea dlui Victor Chironda din funcția de viceprimar al municipiului Chișinău”, până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătorești. Decizia este irevocabilă din momentul emiterii”, se menționează în decizia instanței de Apel.

Decizia CA Chișinău:

Victor Chironda a fost demis la 2 iulie 2021 din funcția de viceprimar al Capitalei, în urma unui vot de neîncredere al consilierilor municipali. Subiectul a fost inclus pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Municipal Chișinău (CMC). După mai multe dezbateri pe acest subiect, majoritatea consilierilor au votat pentru demisia lui Chironda. Detalii aici

Demisia lui Chironda vine după ce cei șase funcționari din cadrul Primăriei Chișinău au finalizat ancheta în cadrul căreia „au elucidat circumstanțele absenței de la serviciu a viceprimarului mun. Chișinău Victor Chironda în vederea constatării consecințelor faptei constatate”.

În rezultatul examinării unor acte și analizei declarațiilor unor persoane audiate, grupul de lucru, compus din șase funcționari de la Primăria Chișinău, au ajuns la concluzia că viceprimarul municipiului Victor Chironda a lipsit nemotivat de la locul de muncă, începând cu 31 mai și până pe 4 iunie. Asta se arată în scrisoarea pe care Chironda susține că a primit-o pe la primarul general Ion Ceban la 2 iulie curent.

În scrisoare se face referire la un raport al grupului de lucru care a ajuns la concluzia că acțiunile constatate de ei constituie abateri disciplinare.

Demisia viceprimarului vine și după mai multe tensiuni dintre Chironda și Ceban. Totul a început când, pe 16 iunie, viceprimarul capitalei Victor Chironda i-a solicitat primarului general, Ion Ceban, inițierea unei anchete de serviciu asupra arhitectului-șef al orașului și șefei Direcției Generale Arhitectură, Urbanism și Relații Funciare, Svetlana Dogotaru, dar și asupra executorilor care, potrivit lui Chironda, au falsificat procesul-verbal al Consiliului Urbanistic din 11 martie curent și „au contribuit la încălcarea procedurilor de elaborarea a PUD-ului și încălcarea procedurilor de autorizare a desființării Hotelului Național.” Viceprimarul a solicitat și suspendarea din funcție a arhitectei-șef a orașului, Svetlana Dogotaru, pe perioada desfășurării anchetei de serviciu. Atunci, Victor Chironda a declarat că, în timp ce se afla în concediu, viceprimarul Ilie Ceban a semnat autorizația de demolare a Hotelului Național, lucru pe care el a refuzat anterior să-l facă din motiv că nu exista o decizie finală și aprobată în legătură cu ceea ce urmează să fie construit în locul Hotelului Național după demolare.

În replică, primarul capitalei, Ion Ceban, a făcut un live pe Facebook în care a făcut un comentariu scurt pe marginea acestui subiect, menționând faptul că „era bine dacă viceprimarul nu lipsea nemotivat zile întregi de la lucru”, declarând și că acesta (Chironda) „are restanțe la capitolul comunicare cu responsabilii de la alte Direcții”.

Ulterior, la 22 iunie 2021, primarul general al municipiului Chișinău, Ion Ceban, a solicitat în cadrul unei conferințe de presă, demisia viceprimarului capitalei, Victor Chironda, care cu o zi înainte a anunțat că va contesta autorizația de desființare a Hotelului Național și printr-un demers repetat la Centrul Național Anticorupție (CNA) va cere examinarea legalității acțiunilor unor funcționari de la Direcția Generală Urbanism, Arhitectura și Relații Funciare.