Principală  —  IMPORTANTE   —   Ultima oră! Victor Chironda, demis…

Ultima oră! Victor Chironda, demis din funcția de viceprimar

Victor Chironda a fost demis vineri din funcția de viceprimar al Capitalei, în urma unui vot de neîncredere al consilierilor municipali.

Subiectul a fost inclus pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Municipal Chișinău (CMC) de astăzi. După mai multe dezbateri pe acest subiect, majoritatea consilierilor au votat pentru demisia lui Chironda.

„Propunerea de demitere a venit din partea primarului Ion Ceban si a fost sustinuta cu voturile consilierilor PSRM, ȘOR, PCRM, PL si PD”, a scris Chironda pe Facebook.

Demisia lui Chironda vine după ce cei șase funcționari din cadrul Primăriei Chișinău au finisat ancheta în cadrul căreia „au elucidat circumstanțele absenței de la serviciu a viceprimarului mun. Chișinău Victor Chironda în vederea constatării consecințelor faptei constatate”.

În rezultatul examinării unor acte și analizei declarațiilor unor persoane audiate, grupul de lucru, compus din șase funcționari de la Primăria Chișinău, au ajuns la concluzia că viceprimarul municipiului Victor Chironda a lipsit nemotivat de la locul de muncă, începând cu 31 mai și până pe 4 iunie. Asta se arată în scrisoarea pe care Chironda susține că a primit-o pe la primarul general Ion Ceban în dimineața zilei de vineri, 2 iulie.

În scrisoare se face referire la un raport al grupului de lucru care a ajuns la concluzia că acțiunile constatate de ei constituie abateri disciplinare.

Demisia viceprimarului vine și după mai multe tensiuni dintre Chironda și Ceban. Totul a început când, la 16 iunie, viceprimarul Capitalei Victor Chironda i-a solicitat primarului general, Ion Ceban, inițierea unei anchete de serviciu asupra arhitectului-șef al orașului și șefei Direcției Generale Arhitectură, Urbanism și Relații Funciare, Svetlana Dogotaru, dar și asupra executorilor care, potrivit lui Chironda, au falsificat procesul-verbal al Consiliului Urbanistic din 11 martie curent și „au contribuit la încălcarea procedurilor de elaborarea a PUD-ului și încălcarea procedurilor de autorizare a desființării Hotelului Național.” Viceprimarul a solicitat și suspendarea din funcție a arhitectei-șef a orașului, Svetlana Dogotaru, pe perioada desfășurării anchetei de serviciu. Atunci, Victor Chironda a declarat că, în timp ce se afla în concediu, viceprimarul Ilie Ceban a semnat autorizația de demolare a Hotelului Național, lucru pe care el a refuzat anterior să-l facă din motiv că nu exista o decizie finală și aprobată în legătură cu ceea ce urmează să fie construit în locul Hotelului Național după demolare.

În replică, primarul Capitalei, Ion Ceban, a făcut un live pe Facebook în care a făcut un comentariu scurt pe marginea acestui subiect, menționând faptul că „era bine dacă viceprimarul nu lipsea nemotivat zile întregi de la lucru”, declarând și că acesta (Chironda) „are restanțe la capitolul comunicare cu responsabilii de la alte Direcții”.

Ulterior, la 22 iunie, primarul general al municipiului Chișinău, Ion Ceban, a solicitat în cadrul unei conferințe de presă, demisia viceprimarului capitalei, Victor Chironda, care cu o zi înainte a anunțat că va contesta autorizația de desființare a Hotelului Național și printr-un demers repetat la Centrul Național Anticorupție (CNA) va cere examinarea legalității acțiunilor unor funcționari de la Direcția Generală Urbanism, Arhitectura și Relații Funciare.

DOC/ Șase funcționari din cadrul Primăriei Chișinău vor investiga de ce un viceprimar a lipsit de la muncă. Primarul Capitalei a semnat o dispoziție pentru crearea unui grup de lucru în acest sens