Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Aprobat de Guvern. Familiile…

DOC Aprobat de Guvern. Familiile celor două persoane împușcate mortal la aeroportul din Chișinău vor primi câte un milion de lei

Sursa foto: ZdG

Familiile celor două persoane împușcate mortal la Aeroportul Internațional Chișinău vor primi câte un milion de lei din fondul de rezervă al Guvernului în calitate de ajutor material unic. O decizie în acest sens a fost aprobată miercuri, 12 iulie, de către Cabinetul de miniștri.

Astfel, familia subofițerului superior al Unităţii control al frontierei a sectorului Poliţiei de Frontieră, Serghei Muntean, dar și familia inspectorului de securitate în cadrul Serviciului control acces și intervenție operativă al ÎS „Aeroportul Internațional Chișinău”, Igor Ciofu, vor primi câte un milion de lei din partea statului.

„Mijloacele respective vor fi alocate corespunzător Ministerului Afacerilor Interne (pentru Inspectoratul General al Poliției de Frontieră) și Agenției Proprietății Publice (pentru ÎS „Aeroportul Internațional Chișinău”). Ulterior, Inspectoratul General al Poliției de frontieră și ÎS „Aeroportul Internațional Chișinău” urmează să asigure transferarea mijloacelor alocate din fondul de rezervă către destinatarii ajutoarelor materiale – familiile victimelor”, se spune în documentul susținut de Guvern.

După ce membrii Cabinetului de miniștri au aprobat proiectul de hotărâre, prim-ministrul Dorin Recean a declarat că a analizat atent rapoartele privind atacul armat de la Aeroportul Internațional Chișinău și a constatat că „sistemul de identificare a riscurilor a funcționat cum trebuie”.

„(…) Am să apreciez încă o dată faptul că sistemul de gestiune a riscurilor, sistemul de identificare mai bine zis a riscurilor, a funcționat cum trebuie. Înseamnă că la noi el este dezvoltat. Aceste riscuri în raport cu acest criminal au fost identificate chiar dacă în aeroporturi cu profil de securitate mai înalte nu a fost identificat. Noi totuși am identificat că acesta este un pericol. Trebuie să apreciem și apreciez intervenția promptă și profesionistă a patrulei de poliție din aeroport care a făcut posibil ca să nu mai avem eventuali ostatici și respectiv am izolat criminalul. Totuși avem două persoane decedate și acest lucru trebuie să ne îngrijoreze, pentru că aceasta este o pierdere mare și o pierdere tragică pentru familii, dar și pentru colegi și pentru noi toți ca și țară (…)”, a declarat prim-ministrul Dorin Recean.

Atac armat la aeroportul din Chișinău

Vineri, 30 iunie, un atac armat a avut loc în incinta aeroportului din Chișinău. Nemulțumit că i-a fost refuzată intrarea pe teritoriul R. Moldova, un bărbat care venea din Turcia, cetățean al Tadjikistanului, a atacat polițistul de frontieră Serghei Muntean, i-a luat arma și l-a împușcat. Ulterior atacatorul a mai împușcat o persoană, angajată în securitatea aeroportuară, Igor Ciofu. Ambele victime au decedat.

Oamenii legii au intervenit imediat la fața locului. Pasagerii au fost evacuați din aeroport, iar zborurile au fost amânate. La aproximativ o oră de la primele împușcături, atacatorul a fost capturat de angajații Brigăzii de Poliție cu Destinație Specială Fulger. Pe acest caz Procuratura de la Chișinău a deschis un dosar penal.

Bărbatul care a împușcat mortal două persoane la Aeroportul Internațional Chișinău este Rustam Ashurov Karimovici, cetățean al Republicii Tadjikistan, născut pe 25 martie 1980, rezident al orașului Dușanbe, care, înainte de comiterea dublului omor la Chișinău, a făcut parte dintr-un „grup infracțional” care a răpit un prim-vicepreședinte al băncii „Orienbank” (o bancă din Tadjikistan, n.red.). Potrivit Procuraturii Generale de la Dușanbe, pe 23 iunie 2023, la ora 22:10, înainte cu o săptămână de la incidentul de la aeroportul din Chișinău, Ismatulloev Shuhrat Abdugafforovici, prim-vicepreședinte al „Orienbank” Tadjikistan, a fost răpit de un „grup infracțional organizat” de pe o stradă din Dușanbe. Ulterior, Procuratura din Tadjikistan a anunțat că bancherul a fost ucis și aruncat într-un râu.

Rustam Ashurov, fost angajat al Ministerului Afacerilor Interne din Tadjikistan, a fost condamnat în noiembrie 2012 la 13 ani de închisoare pentru jaf armat. Conform unor surse ale ZdG, în 2019 Ashurov a fost amnistiat. În acel an au fost scoși de sub sancțiunile legii mii de deținuți din Tadjikistan. 

Luni seară, 3 iulie, atacatorul de la aeroportul din Chișinău a decedat pe patul de spital.

Atacatorul de la aeroport a vorbit cu mama lui la telefon, după ce i-a omorât pe polițistul de frontieră Serghei Muntean și pe inspectorul de securitate Igor Ciofu. Rustam Ashurov i-a mărturisit mamei sale că a împușcat doi oameni și și-a luat rămas bun de la ea, rugând-o să aibă grijă de copiii lui. „E-n regulă, mamă. Ne vedem pe lumea cealaltă!”, i-a spus mamei sale atacatorul de la aeroport.

Câteva secvențe video în care apare mama lui Rustam Ashurov, vorbind la telefon cu fiul ei care se afla în acel moment pe Aeroportului Internațional Chișinău după ce a comis crima, au fost publicate de ParvizTV, o pagină pe Instagram care transmite știri din Tadjikistan. Cineva a filmat-o pe mama lui în momentul conversației celor doi, iar pe fundal se mai aude o voce de femeie. Conform unor informații neconfirmate oficial, discuția ar fi avut loc în prezența poliției din Tadjikistan, care a și făcut înregistrarea video.

În video se poate vedea cum Rustam Ashurov îi spune mamei sale că a ucis doi oameni și îndreaptă camera arătându-i o persoană în uniformă care stă întinsă pe jos. El îi mai mărturisește că a participat la răpirea unei persoane, de la care urma să fure aproape 200 de milioane de dolari în bitcoini. Îi mai spune că persoana răpită a fost bătută până a murit.