Principală  —  IMPORTANTE   —   Cazul de răpire al bancherului…

Cazul de răpire al bancherului din Tadjikistan: Bărbatul care a omorât doi oameni pe aeroportul din Chișinău, singurul suspect identitatea căruia a fost divulgată

Sursa foto: ozodi.org

Rustam Ashurov, cetățean al Republicii Tadjikistan, care a împușcat mortal două persoane pe Aeroportul Internațional Chișinău, este singurul suspect în cazul de răpire al bancherului Shuhrat Ismatulloev identitatea căruia a fost dezvăluită de către autoritățile de la Dușanbe.

Presa din Tadjikistan informează că, până de curând, autoritățile tadjice nu au anunțat numele persoanelor suspectate de răpirea bancherului. Abia după atacul armat de la aeroportul din Chișinău, Procuratura Generală din Tadjikistan  a declarat că Shuhrat Ismatulloev a fost răpit de un „grup infracțional organizat”, menționând că Rustam Ashurov este unul dintre principalii suspecți în acest caz. Conform autorităților de la Dușanbe, Ashurov, membru al unui „grup criminal organizat”, după ce l-a răpit pe bancher „a zburat în Turcia, iar apoi în R. Moldova, pentru ca ulterior să plece în UE”.

Radio Liberty Tadjikistan notează că nu este clar deocamdată cum a părăsit Ashurov Tadjikistanul.

Bancherul Shuhrat Ismatulloev, în vârstă de 49 de ani, este o persoană apropiată lui Hasan Asadullozoda, președintele „Orienbank” ( o bancă din Tadjikistan, n.red.) și cumnatul președintelui tadjik Emomali Rahmon. Bancherul a dispărut de mai bine de o săptămână. Reprezentanții forțelor de ordine de la Dușanbe au declarat că acesta a fost răpit, iar căutările continuă. Incidentul a creat o mare agitație în societate și a dus la o varietate de ipoteze și versiuni.

Shuhrat Ismatulloev, sursa foto: asiaplustj.info

Procuratura Generală de la Dușanbe a informat anterior că pe 23 iunie 2023, la ora 22:10, înainte cu o săptămână de la incidentul de la aeroportul din Chișinău, Shuhrat Ismatulloev, prim-vicepreședinte al „Orienbank”, a fost răpit de un „grup infracțional organizat” de pe o stradă din Dușanbe, capitala Tadjikistanului. Exact în acea zi, autoritățile din Tadjikistan au inițiat un dosar penal și a fost creat „un grup operativ pentru a investiga crima și a-i aduce pe făptași în fața justiției”. Rustam Ashurov este unul dintre principalii suspecți în acest caz.

Atacatorii l-au urcat cu forța pe Ismatulloev Shuhrat Abdugafforovici într-o mașină Hyundai Sonata de culoare neagră. Automobilul a fost văzut ultima dată într-un cartier cunoscut sub numele de Chagatai, iar de atunci nu se mai cunoaște nimic despre acesta. Sursele ZdG spun că unii participanți la răpirea bancherului, identitatea cărora nu a fost dezvăluită, ar fi fost reținuți, în afară de Ashurov.

Între timp, Ministerul de Interne din Tadjikistan a promis o recompensă de 30.000 de dolari pentru oricine va furniza informații care vor ajuta la descoperirea infracțiunii, garantând siguranța și anonimatul acestora și protejându-le drepturile, așa cum prevede legea, notează asiaplustj.info.

Anterior, Radio Liberty Tadjikistan a obținut un document în care se menționa că răpirea fusese planificată din timp. Acest lucru este evidențiat, în special, de faptul că un autoturism Hyundai Sonata cu geamuri fumurii a fost văzut pe 10 iunie, între orele 15:00 și 18:00, în apropierea casei lui Shuhrat Ismatulloev. Martori oculari au declarat pentru sursa citată că numărul ofițerilor de poliție a crescut la porțile de vest și de nord ale capitalei.

Atac armat la aeroportul din Chișinău

Vineri, 30 iunie, un atac armat a avut loc în incinta aeroportului din Chișinău. Nemulțumit că i-a fost refuzată intrarea pe teritoriul R. Moldova, un bărbat care venea din Turcia, cetățean al Tadjikistanului, a atacat polițistul de frontieră Serghei Muntean, i-a luat arma și l-a împușcat. Ulterior atacatorul a mai împușcat o persoană, angajată în securitatea aeroportuară, Igor Ciofu. Ambele victime au decedat. Oamenii legii au intervenit imediat la fața locului. Pasagerii au fost evacuați din aeroport, iar zborurile au fost amânate. La aproximativ o oră de la primele împușcături, atacatorul a fost capturat de angajații Brigăzii de Poliție cu Destinație Specială Fulger. Pe acest caz Procuratura de la Chișinău a deschis un dosar penal.

Rustam Ashurov este cetățeanul Republicii Tadjikistan care a împușcat mortal un polițist de frontieră și un inspector de securitate în Aeroportul Internațional Chișinău. El a fost condamnat în noiembrie 2012 la 13 ani de închisoare pentru jaf armat. Conform unor surse ale Ziarului de Gardă, în 2019 Ashurov a fost amnistiat. În acel an au fost scoși de sub sancțiunile legii mii de deținuți din Tadjikistan.