Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Bărbatul care a omorât doi…

Bărbatul care a omorât doi ofițeri la Aeroport a decedat în spital, anunță oamenii legii

Bărbatul care a împușcat mortal doi ofițeri de la Aeroportul Internațional Chișinău a decedat „acum 15 minute”, anunță Poliția. Acesta se afla de vineri seara, 30 iunie, în spital, în stare gravă.

„Persoana bănuită de dublul omor de la Aeroportul Internațional Chișinău a decedat acum 15 minute”, a informat Inspectoratul General al Poliției (IGP), la ora 22:36.

Șeful IGP Viorel Cernăuțeanu a comunicat luni că starea bărbatului este „într-adevăr una foarte gravă, dar medicii întreprind exact acțiunile care le sunt predestinate conform atribuțiilor, indiferent de persoana care se află pe patul de spital”.

În privința lui Rustam Ashurov Karimovici, bărbatul care a împușcat mortal două persoane la Aeroportul Internațional Chișinău pe data de 30 iunie 2023, fost aplicat arestul preventiv pentru 30 de zile, anunțase mai devreme Procuratura Generală.

Bărbatul care a împușcat mortal două persoane la Aeroportul Internațional Chișinău este Rustam Ashurov Karimovici, cetățean al Republicii Tadjikistan, născut pe 25 martie 1980, rezident al orașului Dușanbe, care, înainte de comiterea dublului omor la Chișinău, a făcut parte dintr-un „grup infracțional” care a răpit un prim-vicepreședinte al băncii „Orienbank” Tadjikistan. Potrivit Procuraturii Generale de la Dușanbe, pe 23 iunie 2023, la ora 22:10, în urmă cu o săptămână de la incidentul de la aeroportul din Chișinău, Ismatulloev Shuhrat Abdugafforovici, prim-vicepreședinte al „Orienbank” Tadjikistan, a fost răpit de un „grup infracțional organizat” de pe o stradă din Dușanbe.

Președinta Maia Sandu a semnat un decret privind declararea zilei de 4 iulie 2023 zi de doliu național, în semn de comemorare a victimelor incidentului care a avut loc pe Aeroportul Internațional Chișinău pe data 30 iunie 2023. Totodată, șefa statului a semnat și un decret prin care se conferă post-mortem Medalia „Meritul Militar” lui Igor Ciofu și lui Serghei Muntean. 

Vineri, 30 iunie, un incident grav a avut loc în incinta aeroportului din Chișinău. Nemulțumit că i-a fost refuzată intrarea pe teritoriul R. Moldova, un bărbat care venea din Turcia a atacat polițistul de frontieră Serghei Muntean, i-a luat arma și l-a împușcat. Atacatorul a mai împușcat o persoană, angajată în securitatea aeroportuară, Igor Ciofu. Ambele victime au decedat.

Oamenii legii au intervenit imediat la fața locului. Pasagerii au fost evacuați din aeroport, iar zborurile au fost amânate. La aproximativ o oră de la primele împușcături, atacatorul a fost capturat de angajații Brigăzii de Poliție cu Destinație Specială Fulger.