Principală  —  IMPORTANTE   —   Cine este bărbatul care a…

Cine este bărbatul care a împușcat mortal două persoane la Aeroportul Internațional Chișinău. Atacatorul a fost implicat într-un caz de răpire

Bărbatul care a împușcat mortal două persoane la Aeroportul Internațional Chișinău este Rustam Ashurov Karimovici, cetățean al Republicii Tadjikistan, născut pe 25 martie 1980, rezident al orașului Dușanbe. Înainte de comiterea dublului omor la Chișinău, el a făcut parte dintr-un „grup infracțional” care a răpit un prim-vicepreședinte al băncii „Orienbank” Tadjikistan.

Potrivit Procuraturii Generale de la Dușanbe, pe 23 iunie 2023, la ora 22:10, înainte cu o săptămână de la incidentul de la aeroportul din Chișinău, Ismatulloev Shuhrat Abdugafforovici, prim-vicepreședintele „Orienbank” Tadjikistan, a fost răpit de un „grup infracțional organizat” de pe o stradă din Dușanbe.

Exact în acea zi, autoritățile din Tadjikistan au inițiat un dosar penal și a fost creat „un grup operativ pentru a investiga crima și a-i aduce pe făptași în fața justiției”. După comiterea infracțiunii, Rustam Ashurov Karimovici a fugit în R. Moldova prin Turcia.

„În timpul investigației, s-a identificat că unul dintre membrii grupului criminal organizat este Ashurov Rustam Karimovici, cetățean al Republicii Tadjikistan, născut la 25 martie 1980, rezident al orașului Dușanbe, care, după comiterea acestei infracțiuni, a fugit în R. Moldova prin Turcia, intenționând să se ascundă în continuare în țările Uniunii Europene.

În timp ce traversa frontiera de stat a R. Moldova și încerca să fie reținut, acesta a luat o armă de la unul dintre ofițerii de poliție de la aeroportul din Chișinău, a ucis două persoane și a luat ostatice mai multe persoane. În timpul operațiunii antiteroriste, Ashurov R.K. a fost rănit și arestat. Ancheta penală în acest caz este în curs de desfășurare”, se spune într-un comunicat al Procuraturii.

Vineri, 30 iunie, un incident grav a avut loc în incinta aeroportului din Chișinău. Nemulțumit că i-a fost refuzată intrarea pe teritoriul R. Moldova, un bărbat care venea din Turcia a atacat un polițist de frontieră, i-a luat arma și l-a împușcat. Ulterior atacatorul a mai împușcat o persoană, angajată în securitatea aeroportuară. Ambele victime au decedat. O a treia persoană, pasager al unei curse avia, a fost rănită, având nevoie de îngrijiri medicale.

Oamenii legii au intervenit imediat la fața locului. Pasagerii au fost evacuați din aeroport, iar zborurile au fost amânate. La aproximativ o oră de la primele împușcături, atacatorul a fost capturat de angajații Brigăzii de Poliție cu Destinație Specială Fulger.

Pe acest caz Procuratura de la Chișinău a deschis un dosar penal.