Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Decizia CSJ privind recursul…

DOC Decizia CSJ privind recursul lui Năstase în cazul celor 42 de secții de votare pentru alegătorii din regiunea transnistreană

Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a respins recursul depus de către Andrei Năstase, candidat la funcția de președinte al Republicii Moldova, prin care cerea anularea hotărârii din 8 octombrie 2020 a Curţii de Apel Chișinău, care a declarat inadmisibilă acțiunea depusă de acesta privind atacarea în judecată a Comisiei Electorale Centrale (CEC), care a decis deschiderea a 42 de secții de votare pentru alegătorii din localităţile din stânga Nistrului. Se întâmplă chiar dacă, acum o săptămână, CSJ a admis recursul acestuia împotriva primei decizii a Curții de Apel Chișinău și a trimis cauza la reexaminare.

În recursul depus la CSJ, Năstase raporta și decizia privind respingerea cererii acestuia de recuzare a judecătorului raportor de la examinarea cauzei de contencios administrativ.

Magistrații CSJ au respins, însă, recursul lui Andrei Năstase, declarându-l inadmisibil.

Amintim că, la 29 septembrie Năstase a depus cerere de chemare în judecată împotriva CEC solicitând anularea parţială a hotărârii care prevede deschiderea a 42 de secții de votare pentru alegătorii din localităţile din stânga Nistrului. Acesta a tratat decizia ca fiind ilegală.

Totodată, Năstase a cerut instanței să oblige CEC să modifice numărul de secţii de votare pentru alegătorii din localităţile din stânga Nistrului.

CEC a decis, la 26 septembrie, deschiderea a 139 de secții de votare în străinătate și 42 pentru cetățenii din stânga Nistrului.

Spre comparație, în cadrul alegerilor prezidențiale din 2016 alegătorii din stânga Nistrului au putut vota la 30 de secții de votare, iar la scrutinul parlamentar din 2019  la 25 de secții de votare.

VIDEO/ „Chinurile” constituirii secțiilor de votare din străinătate: Mai multe ca la scrutinul precedent, dar mai puține decât și-au dorit unii reprezentanți din diaspora