Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ CSJ admite recursul lui…

DOC CSJ admite recursul lui Năstase privind cele 42 de secții de votare pentru alegătorii din regiunea transnistreană și trimite cauza la reexaminare

Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a admite recursul depus de către Andrei Năstase, candidat la funcția de președinte al Republicii Moldova, și a anulat încheierea Curții de Apel Chișinău, din 2 octombrie, prin care s-a declarat inadmisibilă acțiunea depusă de acesta privind atacarea în judecată a Comisiei Electorale Centrale (CEC), care a decis deschiderea a 42 de secții de votare pentru alegătorii din localităţile din stânga Nistrului. Astfel, magistrații CSJ au trimis cauza la reexaminare.

„Se admite recursul depus de către Andrei Năstase, candidat la funcția de președinte al Republicii Moldova. Se anulează încheierea din 02 octombrie 2020 a Curții de Apel Chişinău adoptată în cauza de contencios administrativ la cererea de chemare în judecată înaintată de Andrei Năstase, candidat la funcția de Președinte al Republicii Moldova, împotriva Comisiei Electorale Centrale, terții Biroul Politici de Reintegrare din cadrul Cancelariei de Stat a Guvernului Republicii Moldova, Comisia Unificată de Control din cadrul Cancelariei de Stat a Guvernului Republicii Moldova și Inspectoratul General al Poliției cu privire la anularea parțială a actului administrativ, constatarea încălcărilor și obligarea modificării actului administrativ, și se restituie cauza la Curtea de Apel Chișinău, pentru rejudecare”, se arată în decizia CSJ.

DOC/ Încă o localitate refuză să deschidă secții de votare pentru alegătorii din regiunea transnistreană. Ce soluții are CEC-ul

Amintim că, la 29 septembrie Năstase a depus cerere de chemare în judecată împotriva CEC solicitând anularea parţială a hotărârii care prevede deschiderea a 42 de secții de votare pentru alegătorii din localităţile din stânga Nistrului. Acesta a tratat decizia ca fiind ilegală.

Totodată, Năstase a cerut instanței să oblige CEC să modifice numărul de secţii de votare pentru alegătorii din localităţile din stânga Nistrului.

CEC a decis sâmbătă, 26 septembrie, deschiderea a 139 de secții de votare în străinătate și 42 pentru cetățenii din stânga Nistrului.

Spre comparație, în cadrul alegerilor prezidențiale din 2016 alegătorii din stânga Nistrului au putut vota la 30 de secții de votare, iar la scrutinul parlamentar din 2019  la 25 de secții de votare.

Lista secțiilor de votare din străinătate pentru alegerile prezidențiale din R. Moldova