Principală  —  IMPORTANTE   —   Curtea de Apel Chișinău a…

Curtea de Apel Chișinău a admis demersul procurorilor anticorupție înaintat în privința fostului directorul SIS, Vasile Botnari, și l-a plasat în arest pentru 30 de zile în Penitenciarul nr. 13

Magistrații Curții de Apel Chișinau au admis pe deplin demersul procurorilor anticorupție înaintat în privința ex-directorului Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Vasile Botnari, și l-au plasat în arest preventiv pe un termen de 30 zile, cu executare în Penitenciarul nr.13. Informația a fost confirmată pentru ZdG de procurora Mariana Cherpec, responsabilă de comunicare din cadrul Procuraturii Generale (PG).

Pe 22 iunie, Procuratura Anticorupție (PA) a anunțat că a contestat cu recurs la Curtea de Apel Chișinău, mandatul de arest la domiciliu aplicat în privința ex-directorului SIS, Vasile Botnari, după ce magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, au dispus, pe 20 iunie 2022, înlocuirea arestului preventiv aplicat în privința fostului director SIS, cu arestul la domiciliu, pe un termen de 30 zile.

La 29 martie, procurorii anticorupție au efectuat percheziții la domiciliul fostului șef al SIS, vizat în cadrul unei cauze penale, pornite pe faptul îmbogățirii ilicite, săvârșite de o persoană cu funcție de demnitate publică.

Pe 1 aprilie, magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana au dispus plasarea fostului director al Serviciul de Informații și Securitate (SIS), Vasile Botnari, în arest în izolatorul CNA pe un terme de 25 de zile.

Pe 20 aprilie, magistrații Judecătorie Chișinău, sediul Ciocana, au schimbat măsura preventivă din arest în izolator în arest la domiciliu, pentru 30 de zile, în privinţa ex-directorului SIS, Vasile Botnari.

Publicitate
Publicitate

Procurorii anticorupție au contestat la Curtea de Apel (CA) Chișinău decizia magistraților Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, prin care a fost dispusă plasarea lui Botnari în arest la domiciliu.

În decembrie 2020, Autoritatea Națională de Integritate (ANI) s-a autosesizat de două ori cu privire la banii achitați de fostul director al Serviciului de Informație și Securitate (SIS), Vasile Botnari, în cazul dosarului expulzării celor 7 profesori turci.

Fostul director al SIS, Vasile Botnari, singurul figurant în dosarul privind expulzarea celor 7 profesori turci de la Liceul Orizont din capitală, care în luna septembrie 2020 a fost condamnat cu suspendare, a plătit 125 de mii de euro prejudicii pe care le-a adus R. Moldova profesorilor turci extrădați și a mai achitat 380 de mii de lei pentru avionul charter care a fost arendat pentru transportarea profesorilor (în total echivalentul a 145 de mii de euro).

Astfel, ANI a inițiat un control pentru a investiga proveniența banilor pe care i-a achitat Botnari. Aceștia nu se regăseau în declarația de avere și interese personale depusă de fostul director SIS în acea perioadă.

Prin Sentința Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani din 15 iulie 2020, Vasile Botnari a fost condamnat la amendă penală în mărime de 88 de mii de lei, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții publice timp de 5 ani.

De asemenea, inculpatul a achitat benevol, până la pronunțarea sentinței:
–    în folosul Ministerului Finanțelor – 125 de mii de euro – drept prejudiciu cauzat statului prin condamnarea Republicii Moldova la CtEDO, 
–    în folosul SIS – 348 432 lei pentru închirierea navei pentru îndepărtarea victimelor de pe teritoriul Republicii Moldova în Turcia.

Publicitate
Publicitate