Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ A apărut dispozitivul „secret”…

DOC A apărut dispozitivul „secret” din sentința fostului șef al SIS. Condamnat la amendă simbolică, FĂRĂ plata despăgubirilor

Dispozitivul sentinței din dosarului lui Vasile Botnari, fostul șef al Serviciului de Informații și Securitate (SIS), singurul inculpat în dosarul celor 7 profesori turci extrădați în condiții dubioase de către R. Moldova confirmă informațiile publicate anterior: Vasile Botnari nu a fost condamnat la închisoare cu suspendare, așa cum a anunțat marți seara, 8 septembrie, procurorul general, Alexandr Stoianoglo, ci la o amendă în valoare de 88 de mii de lei.

Totodată, în document nu se precizează despre faptul că fostul șef al SIS ar fi achitat prejudiciile provocate în dosar, plătite anterior de stat celor 7 familii, după decizia CtEDO, în valoare de 125 de mii de euro. Informația despre faptul că Botnari ar fi achitat prejudiciile din dosar a fost făcută publică tot de procurorul general, fiind invitat la emisiunea „Politica” de la TV8.

Documentul a fost publicat de către portalul safenews.md.

Marți, 8 septembrie, Alexandr Stoianoglo, procurorul general anunța, la mai bine de o lună de la emiterea sentinței, că Vasile Botnari, fostul șef al SIS din perioada expulzării din R. Moldova a celor 7 profesori turci de la liceul Orizont din Capitală a fost condamnat la închisoare cu suspendare.

Vasile Botnari, care a fost vizat în dosarul expulzării profesorilor turci, a fost condamnat cu suspendare și a achitat toate prejudiciile aduse profesorilor turci. A plătit 125 de mii de euro prejudicii pe care le-a adus R. Moldova profesorilor turci extrădați și a mai achitat 380 de mii de lei pentru avionul charter care a fost arendat pentru transportarea profesorilor”, spunea Stoianoglo. Procurorul general preciza că atât sentința, cât și dispozitivul ei sunt secretizate.

ZdG a scris în dimineața zilei de joi, 10 septembrie, cu referire la surse din organele de drept, că fostul director al Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Vasile Botnari, unicul figurant în dosarul privind expulzarea celor 7 profesori turci de la Liceul Orizont din capitală, nu a fost condamnat cu suspendare, așa cum au anunțat autoritățile, ci a primit o pedeapsă sub formă de amendă, pe care a achitat-o deja.

Informația a fost furnizată către ZdG de către mai multe surse, iar joi dimineață, 10 septembrie, același lucru l-a dezvăluit și deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Sergiu Litvinenco.

Tot sursele ZdG ne-au comunicat că, deși inițial, acuzatorul de stat a solicitat pedeapsă cu închisoare, ulterior procurorul nu a contestat sentința instanței de judecată, în cazul fostului sef al SIS, care prevedea doar achitarea unei amenzi.

Procuratura Generală a anunțat că va veni cu o reacție „în curând”, în timp ce procurorul general, Alexandr Stoianoglo, dar și Victor Plugaru, procurorul de caz, nu au răspuns la apelurile ZdG.