Principală  —  IMPORTANTE   —   Ex-șeful SIS, Vasile Botnari, cercetat…

Ex-șeful SIS, Vasile Botnari, cercetat pentru îmbogățire ilicită, plasat în arest în izolatorul CNA pentru 25 de zile

Fostul director al Serviciul de Informații și Securitate (SIS), Vasile Botnari, a fost plasat în arest în izolatorul CNA pentru 25 de zile fiind cercetat penal într-un dosar pentru îmbogățire ilicită. O decizie în acest sens a fost luată vineri, 1 aprilie, de către magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana.

Informația a fost confirmată pentru ZdG de către procurora Mariana Cherpec, responsabilă de comunicare cu mass-media din cadrul Procuraturii Generale (PG).

„În rezultatul examinării demersului procurorului anticorupție, magistrații Judecătoriei Chișinau sediul Ciocana au dispus plasarea ex-directorului SIS în arest preventiv, pe un termen de 25 zile, cu executare în izolatorului CNA”, a declarat procurora Mariana Cherpec pentru Ziarul de Gardă.

La 29 martie, procurorii anticorupție au efectuat percheziții la domiciliul fostului șef al SIS. Detalii aici

În decembrie 2020, Autoritatea Națională de Integritate (ANI) s-a autosesizat de două ori cu privire la banii achitați de fostul director al Serviciului de Informație și Securitate (SIS), Vasile Botnari, în cazul dosarului expulzării celor 7 profesori turci.

Fostul director al SIS, Vasile Botnari, singurul figurant în dosarul privind expulzarea celor 7 profesori turci de la Liceul Orizont din capitală, care în luna septembrie 2020 a fost condamnat cu suspendare, a plătit 125 de mii de euro prejudicii pe care le-a adus R. Moldova profesorilor turci extrădați și a mai achitat 380 de mii de lei pentru avionul charter care a fost arendat pentru transportarea profesorilor (în total echivalentul a 145 de mii de euro).

Astfel, ANI a inițiat un control pentru a investiga proveniența banilor pe care i-a achitat Botnari. Aceștia nu se regăseau în declarația de avere și interese personale depusă de fostul director SIS în acea perioadă.

Prin Sentința Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani din 15 iulie 2020, Vasile Botnari a fost condamnat la amendă penală în mărime de 88 de mii de lei, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții publice timp de 5 ani.

De asemenea, inculpatul a achitat benevol, până la pronunțarea sentinței:
–    în folosul Ministerului Finanțelor – 125 de mii de euro – drept prejudiciu cauzat statului prin condamnarea Republicii Moldova la CtEDO, 
–    în folosul SIS – 348 432 lei pentru închirierea navei pentru îndepărtarea victimelor de pe teritoriul Republicii Moldova în Turcia.

Publicitate
Publicitate